NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Átadták a kibővített és korszerűsített szombathelyi szennyvíztisztító-telepet2008. október 18.

Az Európai Unió ISPA/Kohéziós Alapjának támogatásával elkészült Szombathely és térsége legjelentősebb beruházása, a szennyvíztisztító telep korszerűsítése. Az uniós támogatással megvalósuló fejlesztés során a telepen korszerűsítették a szennyvíziszap-kezelési eljárás elemeit, így a környéken korábban meglévő szaghatás jelentősen csökkent, és a mechanikai tisztítási berendezéseket is felújították. Szombathely szennyvízelvezetési és tisztítási rendszerének 4,35 milliárdos fejlesztése során építettek egy új komposzttelepet, és a nyugati városrész csatornarendszerének rekonstrukciója is megtörtént. A hat hónapos, sikeres próbaüzemet követően a megújult szennyvíztelepet október 17-én Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át.

A projekt megvalósítása során három területen végeztek kiemelt fejlesztéseket. Az első feladat a szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítése volt, hiszen a regionális szennyvíztisztító-telep szennyvíziszap-kezelési eljárása korábban nem volt elég korszerű, ezért a környéken erős szaghatás keletkezett, amely a mostani fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkent. Az első szintű mechanikai tisztítási fokozat berendezései is rekonstrukcióra szorultak. Felújították többek közt a főgyűjtő-csatornát, a központi gépházat, az iszapátemelő- és mérőaknát, az iszapsűrítőt, a kigázosító és kiegyenlítő medencéket, az iszapkezelő- és a recirkulációs gépházat. Megépült az új szennyvízmérő-akna, a rothasztó, egy biogázsűrítő, egy gáztároló, és beépítettek két gázmotort is.
Az uniós projekt másik eleme, a nyugati városrész csatornarendszerének fejlesztése már tavaly befejeződött. Erre azért volt szükség, mert záporok idején gyakoriak voltak az elöntések, és itt is gondot okozott a kellemetlen szag. Megépült egy új főgyűjtő, egy átemelő-telep, és több mint 4 km hosszú csatornahálózat rekonstrukciója is megtörtént.
Próbaüzem alatt van a projekt harmadik eleme, az új komposzttelep, ahol a szennyvíziszapból a mezőgazdaság számára értékes termésfokozó anyagot, komposztot állítanak elő a jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológiával. A Nárai mellett, mintegy 30.000 m2-en megépült telepen lehetővé válik a szennyvíziszap környezetbarát felhasználása.
A beruházás eredményeképpen 35 település 117 ezer lakosának életminősége javul, csökken a felszín alatti vizeket érintő szennyezés. Szombathely és 34 másik önkormányzat 4,35 milliárdos projektjét 60%-ban az Európai Unió, 30%-ban a hazai költségvetés és 10%-ban a projektgazda önkormányzatok finanszírozzák.
Az uniós irányelvnek megfelelő Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és Tisztítási Megvalósítási Program szerint 2015-re a hálózattal összegyűjtött szennyvíz 100 %-a kizárólag biológiai tisztítás után kerül a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 69%-ról 89 %-ra fog nőni. Ennek a programnak a megvalósulását segíti az Új Magyarország Fejlesztési Terv, amelyben 2007 és 2013 között 361 milliárd forint áll rendelkezésre szennyvízelvezetési és tisztítási projektek támogatására