NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Feltárulnak a Kis-Balaton természeti értékei2008. október 18.

Több mint 220 millió forintos európai uniós és hazai támogatással keltették életre Fekete István Tüskevárának hangulatát a Kis-Balatonon. A Kis-Balaton Ház új kiállítását, az új vízi játszóteret, az új kerékpárutat, kerékpáros házat és a többi létesítményt Kóthay László vízügyi szakállamtitkár adta át szombaton.

A természetvédelmi szempontból különleges és a Tüskevárból oly ismerős vidék, a Kis-Balaton bemutatását, turisztikai vonzerejének fejlesztését célozta a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sikeres európai uniós pályázata. A Nemzeti Fejlesztési Terv részeként 223 millió forintos támogatás jutott így a 228 millió forintos összköltségű zalavári beruházásokra.

Még a Millenium évében nyílt meg a zalavári Várszigeten a Kis-Balaton Ház, amelynek a Kis-Balaton természeti értékeit, vízvédelmi szerepét, a térség néprajzi és történelmi emlékeit bemutató kiállítása most európai uniós támogatással újulhatott meg. A Kis-Balaton Ház és a Szent István kápolna közötti, mintegy 1500 négyzetméteres területen új, az uniós előírásoknak megfelelő vízi játszóteret alakítottak ki, ahol a hinták és mászó¬kák mellett különböző vizes játékok és erdei kunyhók is várják a legkisebbeket. A térség környezetbarát bemutatását szolgálja az a mintegy 5 kilométer hosszú kerékpárút, amelyet a Kis-Balaton Ház közeléből a Zalavár–Balatonmagyaród összekötő út mentén található madárvártáig építettek ki uniós támogatással. A kerékpárút mellett új kilátó is épült, ahonnan a Hídvégi-tó gazdag növény- és állatvilágát csodálhatják meg a természet szépségei iránt érdeklődők. A kerékpározás kedvelői pedig a Kis-Balaton Ház mellett – szintén az EU-pályázat részeként – felépített kerékpáros házban újonnan megvásárolt bicikliket is bérelhetnek a kiránduláshoz.

A Kis-Balaton védett területén a Kányavári-sziget kirándulóközpontját látogathatják szabadon az érdeklődők. Számukra építettek ki most akadálymentesített vizesblokkot a sziget parkolója mellett. Annak érdekében, hogy a mozgássérültek és a babakocsis családok is könnyedén bejuthassanak a szigetre – melyet a Kis-Balaton jelképének számító, különleges szerkezetű fahíd eddig megnehezített –, egy kis kompot helyeztek üzembe, ugyancsak európai uniós pályázati támogatással. A Kis-Balaton eddig rejtett, a turisták elől elzárt, védett természeti értékeinek bemutatására pedig eztán nyaranta, hetente kétszer autóbuszos „szafarikat” szerveznek a zalaváriak.