NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Nagyecseden hulladéklerakó épül2008. október 20.

Október 20-án ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a nagyecsedi hulladéklerakó és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítmények építése.

A több mint 200 települést, mintegy 600 ezer embert érintő, európai uniós támogatással megvalósuló Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Hulladékgazdálkodási Program három gyűjtőkörzetbe (Nyíregyháza, Kisvárda, Nagyecsed) szervezve teremti meg a korszerű hulladékgazdálkodás feltételeit a régióban.

A kisvárdai hulladékkezelő központ kialakításán tavasz óta dolgoznak a szakemberek. A 165 ezer köbméternyi befogadóképességű depóniába 22 ezer köbméter agyagot felhasználva kiépítették az agyagszigetelést, épül a csurgalékvíz-elvezető rendszer, a következő lépés a műanyag szigetelőlemezek leterítése lesz.

nagyecsed1

 

A nyíregyházi telepen szeptemberben indult meg az építkezés, jelenleg már a válogatócsarnok alapozását készítik elő.

Nagyecseden most egy hulladéklerakó s a hozzá tartozó kiegészítő létesítmények építése kezdődött el. Ezzel a beruházással Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének most egy olyan térségében épül korszerű hulladékkezelő központ, ahol eddig egyetlen megfelelő szigeteléssel rendelkező lerakó sem működött.

nagyecsed2

 

A mintegy 4 hektáros alapterületű, az érvényes hatósági előírásoknak mindenben megfelelő hulladéklerakó depónia 10 évre megoldja a gyűjtőkörzetben keletkező lakossági szilárd hulladék biztonságos ártalmatlanítását. A lerakó építése során összesen kb. 300.000 köbméternyi földet kell megmozgatniuk a kivitelezőknek, és többek között nagyjából 40.000 négyzetméter felületű, 2,5 mm vastag szigetelő lemezt lefektetni a depónia alá.
A Kohéziós Alap 9 milliárd forintos támogatásával megvalósuló szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer célja egy olyan komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, melynek segítségével a hulladék által okozott környezetszennyezés és egészségkárosító hatás kockázata a minimálisra csökkenthető – miközben a hulladék minél nagyobb hányada újrahasznosíthatóvá válik. A tervek szerint a térségben a szelektív gyűjtési arány tíz éven belül elérheti a 30-40%-ot.