NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hidrogénhajtású autók tömegtermelésben 2020 előtt?2008. október 20.

Egymilliárd euróval támogatja a hidrogénalapú üzemanyagcellás technológiák fejlesztését az Európai Unió az európai iparral karöltve azért, hogy a kontinens új stratégiai energiaforrásává nője ki magát az új megoldás – jelentette be a Bizottság.

Még 2020 előtt szeretné tömegtermékké tenné a hidrogénhajtású járműveket – derül ki a Bizottság közleményéből, mely szerint az üzemanyagcella, mint hatékony energiaátalakítási eljárás, és a hidrogén mint tiszta energiahordozó nagyban hozzájárulhat az energiakérdés hosszú távú megoldásához.

 

Az Európai Unió és egy, az európai ipari érdekeket képviselő nonprofit ernyőszervezet, a New Energy Group ipari csoport (NEW IG) által indított kezdeményezésre fordítandó összegek felét (470 millió eurót) a Hetedik Keretprogramból finanszírozza a Bizottság a következő 6 évben. A NEW IG további fél milliárd eurónyi összeggel támogatja 2008 és 2017 között az Üzemanyagcellás és Hidrogénalapú Közös Technológiai Kezdeményezést (Fuel Cell and Hydrogen Joint Technology Initiative), mely így a Bizottság által nyújtott támogatással együtt közel 1 milliárd eurónyi kutatási és végrehajtási keretet jelent az újfajta üzemanyagok és hajtóművek fejlesztőinek.

 

Hanez Potocnik, tudományért és kutatásért felelős biztos szerint: „az ilyen eredményorientált tudományos projektbe történő befektetés nélkülözhetetlen az EU által a klímaváltozás és az energiafüggőség mérséklése kapcsán kijelölt célok eléréséhez. Ezekhez pedig elengedhetetlen az összes ipari szektor elköteleződése. A hidrogén technológia támogatása kapcsán most több mint 60 vállalat fogott össze kis- és középvállalkozásoktól nagy multinacionális cégekig, melyekhez körülbelül ugyanennyi egyetem és a kutatóközpont társult, az Európai Bizottsággal karöltve. Remélem ezen a kezdeményezésen felbuzdulva hógolyóeffektus szerűen más stratégiai kutatási területek is fokozott összefogásra szánják rá magukat.”

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.