NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Látogatás Ausztriában és Magyarországon: Hübner biztos méltatja a megújuló energia és a határokon átnyúló együttműködés sikerét2008. október 24.

Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos az ausztriai Burgenlandba látogat. Látogatásának célja az, hogy közvetlenül tájékozódhasson arról, hogyan segítik az európai kohéziós politikai beruházások a régiót abban, hogy a megújuló energia ágazatában előremutató technológiát fejlesszen ki, valamint az, hogy megerősítse az együttműködést Magyarország szomszédos, nyugat-dunántúli és közép-dunántúli régióival.

„Burgenland ragyogó példája az európai beruházás hozzáadott értékének, különösen az új technológiák területén. A mi hozzájárulásunk hatalmas húzóerőt teremt: a nemzeti és regionális hatóságok, a magánszférával közösen, minden egyes, uniós forrásból származó euró után további három eurót ruháznak be. Burgenland termékeny talaja a határokon átnyúló együttműködésnek is, ami nagyszerű lehetőségeket teremt a további fejlesztés számára, és megszilárdítja a kapcsolatot az igazgatás, a politikusok és az állampolgárok között” – nyilatkozta Danuta Hübner.

A biztos látogatása, melyet Burgenland elnöke, Hans Niessl meghívására szerveztek, Pamhagenben kezdődik majd, a „100 szó 100 nap alatt” című kezdeményezés bemutatójával. A projekt célja az volt, hogy arra ösztönözze a Radio Burgenland hallgatóit: száz nap leforgása alatt tanuljanak meg száz magyar és száz horvát szót.

Idegenforgalmi projektek Ausztria és Magyarország között

A régió a korábbi INTERREG programon keresztül nyújtott támogatással Magyarországgal együtt olyan közös idegenforgalmi projekteket fejlesztett ki, mint például a „Pannóniai zarándokútvonalak”, melynek során Eisenstadt (Kismarton) és Sopron között közel húsz turistaösvényt láttak el irányjelző táblával (uniós hozzájárulás: 86.000 euró). A helyi vállalkozásokat arra biztatták, hogy a projektet átfogó idegenforgalmi program keretében támogassák A „European Spa World” - Európai Gyógyfürdő Világ - kezdeményezés, melynek célja a környékbeli gyógyfürdők és wellness központok előmozdítása volt, szintén részesült INTERREG támogatásban (582.700 euró).

A megújulóenergia-politika modellje

Güssing helyi szinten olyan modellje a jövőbe tekintő megújulóenergia-politikának, amely ösztönzőleg hat az egész régió gazdasági fejlődésére. A város a biomassza-fűtőműben a helyi erdőkből kitermelt fát használja fel, ezáltal több villamos energiát termel, mint amennyit elhasznál, és képes energiával ellátni az egész régiót.

Látogatása során a biztos felkeres majd egy megújuló energiát felhasználó biomassza-fűtőművet Oberwartban, ezt követően pedig Eisenstadtba utazik, ahol megtartja a „SO-FAR” (Sustainability, Opportunities – Focus, Achievements and Results or Solutions, Obstacles – Future, Aims and Results, vagyis: fenntarthatóság, lehetőségek – fókusz, teljesítmény és eredmények vagy megoldások, akadályok – jövő, célok és eredmények) konferencia záróbeszédét.

A biztos ellátogat majd St. Margarethenbe, az 1989. augusztusi „páneurópai piknik” színhelyére, ahol a hatóságok egy jelképes gesztussal ideiglenesen megnyitották a határokat Ausztria és Magyarország között. Egy hónappal később a határt véglegesen megnyitották.

Ezt követően a biztos Sopronba utazik majd, ahol kezdetét veszi útjának második, magyarországi szakasza. A biztos találkozik Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel, valamint a nyugat-dunántúli és a közép-dunántúli regionális fejlesztési tanácsok képviselőivel. Ezt követően részt vesz a szombathelyi szennyvíztisztító telep megnyitóján, majd a gyógyszeripar számára gyógyászati és gyógyító-diagnosztikai termékeket fejlesztő Pharmapolis „Életminőség Klaszter” képviselőivel találkozik

Örömmel látom, hogy Magyarország, az Európai Unió kohéziós politikájának egyik fő kedvezményezettje figyelemre méltó előrehaladást tanúsított mindkét programozási időszakban. Ez egyrészt a 2004–2006. évi programok kiemelkedő pénzügyi teljesítményében, másrészt a 2007–2013 közötti időszakra közzétett ajánlattételi felhívások és a már kiválasztott projektek számában (több mint 6000) tükröződik. Az ISPA (Előcsatlakozási Strukturális Politikák Eszköze) és a Kohéziós Alap projektjeinek végrehajtását azonban továbbra is következetesen folytatni kell" – jelentette ki Hübner biztos a látogatást megelőzően.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.