NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új szakaszához érkezett a legkülső régiókat támogató európai stratégia 2008. október 27.

Danuta Hübner, regionális politikáért felelős biztos bemutatta „A legkülső régiók: előny Európa számára” című közleményt, amely megújított stratégiát vázol fel a következő hét régió tekintetében: a négy francia tengerentúli megye, Guadeloupe, Francia Guyana, Réunion és Martinique, továbbá az Azori-szigetek és Madeira autonóm portugál régiói, valamint a Kanári-szigetek spanyol autonóm közössége.

A biztos azt szorgalmazta, hogy a legkülső régiókra mint a „lehetőségek régióira” tekintsenek, amelyek fejlődési lehetőséget jelentenek az Unió egésze számára E szemléletbeli változást az összes meglévő közösségi eszköz optimális felhasználásán, a legkülső régiókkal kapcsolatos ismeretek elmélyítésén, illetve az együttműködés erősítésén keresztül lehet megvalósítani.
„Európának újra fel kell fedeznie az olyan rejtett kincseit, mint a legkülső régiók!” – emelte ki beszédében Danuta Hübner. „Az új közlemény válasz azokra a felvetésekre, amelyeket a szóban forgó régiók döntéshozói a Bizottság által tavaly megindított párbeszéd keretében fogalmaztak meg. A közlemény egyben reagál a legkülső régiók által érintett tagállamok kérésére is, amelyek meg kívánták mutatni azt, hogy e régiók fontosak az Európai Unió egésze számára.”


A legkülső régiók többfajta előnyt is jelentenek az Európai Unió számára. Elhelyezkedésükből adódóan kiemelkedő geostratégiai jelentőséggel bírnak az Unió tengerpolitikai dimenziója és szomszédságpolitikája szempontjából. Földrajzi és geomorfológiai jellemzőiknek köszönhetően kiváló kutatási helyszínül szolgálnak több tudományterület, így például az éghajlatváltozás tanulmányozása számára. Különleges biológiai sokféleségük és tengeri ökoszisztémáik innovációs lehetőségeket kínálnak a gyógyszerészeti, illetve a mezőgazdasági kutatás területén. Ezenkívül e régiókban jó minőségű mezőgazdasági termékeket, például teákat, borokat, rumokat, sajtokat, gyümölcsöket, virágokat és dísznövényeket állítanak elő.

A Bizottság ezért a következőket javasolta:
- Biztosítani kell az e régiók számára a 2007–2013-as időszakban rendelkezésre álló 7,8 milliárd EUR közösségi forrás (Európai Regionális Fejlesztési Alap, Európai Szociális Alap, Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, Európai Halászati Alap és az egyes távoli és szigetszerű területek fejlesztésére irányuló POSEI-program) optimális felhasználását. Ezzel együtt jobban ki kell használni a többi közösségi program (konkrétan a hetedik kutatási és technológiafejlesztési keretprogram, az egész életen át tartó tanulás programja stb.) által kínált lehetőségeket is.
- Meg kell felelni az éghajlatváltozáshoz, a demográfiai változásokhoz és a migrációs hullámokhoz kapcsolódó új kihívásoknak.
- Meg kell erősíteni az Európai Unió, a legkülső régiók és tagállamaik közötti partnerséget.

Hübner biztos többek között azt javasolta, hogy a párbeszéd erősítése és a legkülső régiók sajátosságainak megismerése céljából kétévente szervezzék meg az „Európai legkülső régiók fórumát”.

 

 A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.