NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Környezetbarát hulladékkezelés Győrben2008. november 3.

A hulladékkezelési nagyprojekt támogatásáról szóló szerződést október 28-án írták alá Győrben, melyen részt vett Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 6,5 milliárd forintos támogatásával korszerűsödik Győr és térségének hulladékgazdálkodása. A beruházás segítségével 112 település 260 ezer lakosának környezeti minősége javul a szelektíven gyűjtött hulladék hasznosításával, a biológiailag lebomló hulladékmennyiség csökkentésével, valamint a biztonságos hulladéklerakás feltételeinek megteremtésével.

alairas1

 

A projekt keretében 339 hulladékgyűjtő szigetet, 42 hulladékudvart, 2 átrakóállomást és egy válogatóművet létesítenek majd, így valamennyi településen elérhetővé válik a szelektív hulladékgyűjtés. A biológiai hulladékkezelés feltételeinek megteremtéséhez 90 ezer lakossági gyűjtőedényt helyeznek el, regionális komposztálót létesítenek, a házi komposztálás segítésére pedig 500 komposztládát biztosítanak. Harminc speciális hulladékgyűjtő járművet állítanak üzembe, a fennmaradó települési szilárd hulladék biztonságos lerakására és ártalmatlanítására pedig egy 1,2 millió m³ kapacitású hulladéklerakót építenek. A hulladékkeletkezés megelőzésére több mint 42 térségi újrahasználati bázist és egy központi oktatóközpontot alakítanak ki.

alairas

 

A Nyugat-dunántúli régiót (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyék) érintő, mintegy 2,5 ezer km2 területet lefedő fejlesztés a közösségi szelektív hulladékgyűjtés útján – gyűjtőszigetek, hulladékudvarok, újrahasználati bázisok és regionális válogatómű létesítésével - elősegíti a csomagolási hulladék megfelelő hasznosítását. A biztonságos hulladéklerakás érdekében regionális hulladéklerakó- és kezelő központ épül Győr-Sashegyen.

alairas2

 

A beruházás eredményeként 2016-ra a begyűjtött hulladék mintegy felét anyagában, csaknem 10%-át pedig – elszállítás után – energetikailag hasznosítják.

A projekt 9,5 milliárd forintos összköltségéből mintegy 6,5 milliárd uniós támogatás. A kivitelezés idén nyáron már megkezdődött a sashegyi hulladéklerakó- és kezelő központ építésével, az átrakó állomások, a hulladékudvarok építése és a szelektív szigetek telepítése a jövő év elején kezdődik és 2010 tavaszára fejeződhet be.