NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Comenius Regio program az oktatási együttműködésért 2008. november 3.

16 millió eurós éves költségvetéssel indul az Európai Bizottság és a Régiók Bizottságának hétfőn bejelentett Comenius Regio kezdeményezése, mely az egész életen át tartó tanulás programjába illeszkedik és a regionális hatóságok, iskolák és tanulószervezetek együttműködését hivatott elősegíteni.

A Comeinus Regio partnerségek pénzügyi támogatást nyújtanak az iskolai oktatás terén megvalósuló együttműködésekhez, és elősegítik a tapasztalatok és bevált gyakorlatok cseréjét az európai régiók és települések közt. Céljuk, hogy a támogatások révén javítsák az iskoláskorú gyerekeknek szánt oktatási lehetőségeket.

A programban részt vevő, kétoldalúan együttműködő intézmények szabadon dönthetik el, melyek számukra az érdekes és hasznos közös területek. Ezáltal a különféle projektek az iskolavezetést, a bevándorlói családi háttérrel bíró gyermekek jobb integrációját, a vállalkozó ismeretek oktatását vagy éppen az iskola elhagyási arány csökkentését is választhatják témául.

„Európa sokfélesége, ösztönzés és egyben lehetőség iskoláskorú gyermekeinknek. Az iskolaigazgatók és az oktatásügyi hatóságok egyre inkább felismerik, mennyire fontos és értékes dolog az iskolák együttműködésének és egymástól való tanulásának megkönnyítése Európa-szerte. Már ma is több mint 30 ezer iskola vesz részt például az eTwinning programunk által nyújtott virtuális partnerségekben. Mától kezdve a Comenius Regio-val is kiegészíthetjük az európai fiatalok közötti megértés előmozdítását segítő eszköztárat, mely az oktatásügyi hatóságok kérésének eleget téve, még könnyebbé teszi az iskolák határokon átnyúló együttműködését” – mondta Jan Figel az Európai Bizottság oktatásért, képzésért és ifjúságért felelős biztosa a hétfői bejelentésen.

A Régiók Bizottságának elnöke, Luc Van den Brande szerint „az oktatás területén folytatott európai együttműködés közvetlen befektetést jelent Európa jövőjébe. A Comenius Regio mind a tanulók, mind a tanárok előtt új távlatokat nyit az új partnerségek felé. A régiók és a helyi hatóságok minden tagállamban felelősek az oktatáspolitikáért, s ez a program nekik biztosít pénzügyi támogatást, valamint gyakorlati eszközökkel látja el őket a legjobb gyakorlatok cseréjének elősegítésére.”

A kezdeményezés értelmében a projektek megvalósulásába be lehet és kell vonni a régió más iskoláit, könyvtárait, ifjúsági klubjait, múzeumait vagy egyéb oktatási és kulturális intézményeit. A Bizottság elképzelései szerint a program része lehet az oktatók tagjainak cseréje, közös tanári továbbképzések vagy tanulmányutak megszervezése is. Lehetőség van továbbá új oktatási módszerek kipróbálására, tudatosságnövelő kampányok szervezésére vagy felmérések közös elkészítésére is.

A jövő évi pályázatok beadási határideje 2009. február 20, melyeket helyi vagy regionális iskolai hatóságoknak kell beadniuk, akik azután két évre nyerhetnek partnerségi támogatást. A pályázat nyerteseit jövő nyárra választják ki és már 2009 augusztusában megkezdődhetnek a tevékenységek. A Bizottság előzetesen körülbelül 500 régió támogatását tervezi a Comenius Regio-n keresztül.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.