NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új szálláshelyek - új munkahelyek: Dél-dunántúli fejlesztések2008. november 6.

38 milliárd forintos beruházás, 800 új munkahely, 1500 új szoba és 160 ezer négyzetméternyi kereskedelmi szálláshely. Ezek a főbb összesített mutatói annak a harminc pályázati nyertesnek, akik a 10 és fél milliárd forintos pályázati támogatás segítségével a következő két évben új szintre emelik a Dél-dunántúli régió szálláshelykínálatát.

A beruházások – köztük a hat pécsi négycsillagos fejlesztés – nem titkoltan már a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (Pécs2010 EKF) projekt keltette turistaforgalomra készülnek. A kulturális fővárosi évhez csatlakozna, s a szállodák későbbi megtöltésében is segíthet az a kilenc nyertes pályázat is, amelyek a 6,5 milliárd forintos – szintén az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Programból (ÚMFT DDOP) érkező – uniós támogatás segítségével 13 milliárd forint értékben alakítanak ki komplex turisztikai csomagokat és indítanak az egészségturizmust ösztönző beruházásokat. A nyerteseket bejelentő sajtótájékoztatót ma tartották Pécsett és Hencsén.

Pécsett a következő két évben hat négycsillagos szálloda fejlesztése valósulhat meg európai uniós támogatással, hiszen több, mint 1,5 milliárd forint támogatást nyert az EKF-városrész közvetlen szomszédságába tervezett három új szálloda. A legnagyobb összeget, 600 millió forintot a volt balokányi strand helyén létesülő új 150 szobás wellness szálloda nyerte el. A szintén a közelben épülő Corso Hotel és Matias Hotel egyenként közel 500-500 millió forint támogatásra jogosult. A fejlesztések megvalósulásával a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont (Opus2010) és a Zsolnay Kulturális Negyed közvetlen közelében 295 négycsillagos szállodai szoba, 587 férőhellyel várhatja a turistákat.

Az új szálláshelyek építése mellett három meglévő szálloda fejlesztésére is lehetőség nyílik vissza nem térítendő uniós támogatással. A Danubius Zrt. közel 560 millió forintot nyert a Pécs szívében, a Széchenyi téren álló Nádor szálló rekonstrukciójára, mely során a vele érintkező Palatinus Hotel kategórianövelése és a Nádorral való egyesülése révén megszületik a négycsillagos, 124 szobás Danubius Hotel Nádor. A Hotel Makár fejlesztése az aktív, konferencia és wellness turizmus vendégkörét célozza meg, ennek érdekében 300 millió forintos támogatás segítségével harminc négycsillagos apartmannal és két négycsillagos lakosztállyal bővítik a meglévő komplexumot. A Hotel Laterum az elnyert 64 millió forint segítségével új szolgáltatásokat vezet be, meglévő szobáit átalakítja. A fejlesztés kategóriaváltást eredményez, a jelenlegi háromcsillagos szálloda négycsillagos besorolást nyerhet el.

A fejlesztések azonban nemcsak Pécset, hanem a régió egészét érintik. Siklóson és Mohácson termálszállodák épülnek, Villányban megújul a Polgár és a Bock Panzió, de a Wunderlich Hotel is nagyszabású fejlesztésbe kezd a déli borvidéken található Nagyharsányban. Közel hatszázmillió forint támogatással teljesen átalakul, s a kaposvári főtér dísze lesz a Kapos Hotel, Zamárdiban Wellamarin néven családi wellness szálloda, Nagyatádon pedig MÁNDL kastélyszálló és tréningközpont épül, de jelentős bővítésbe fog a hencsei European Lakes golfközpont is.

Az 1,8 milliárd forintos uniós támogatás segítségével – Pécs, Orfű, Abaliget, Bikal és Mecseknádasd bevonásával – Baranyai Élménykörutat alakítanak ki, több milliárdos értékben Dombóvár-Gunarason, Tamásiban, Barcson, Kaposváron és Harkányban is gyógyfürdőfejlesztést terveznek és a Siklós-Mohács turisztikai tengely is létrejön.

A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.