NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új szálláshelyek nyolcszáz új munkahely létrehozásával2008. november 6.

38 milliárd forintos beruházás, 800 új munkahely, 1500 új szoba és 160 ezer négyzetméternyi kereskedelmi szálláshely. Ezek a főbb összesített mutatói annak a harminc pályázati nyertesnek, akik a 10 és fél milliárd forintos pályázati támogatás segítségével a következő két évben új szintre emelik a Dél-dunántúli régió szálláshelykínálatát.

A beruházások – köztük a hat pécsi négycsillagos fejlesztés – nem titkoltan már a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (Pécs2010 EKF) projekt keltette turistaforgalomra készülnek. A kulturális fővárosi évhez csatlakozna, s a szállodák későbbi megtöltésében is segíthet az a kilenc nyertes pályázat is, amelyek a 6,5 milliárd forintos – szintén az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Programból (ÚMFT DDOP) érkező – uniós támogatás segítségével 13 milliárd forint értékben alakítanak ki komplex turisztikai csomagokat és indítanak az egészségturizmust ösztönző beruházásokat. A nyerteseket bejelentő sajtótájékoztatót november 5-én tartották Pécsett és Hencsén.

Pécsett a következő két évben hat négycsillagos szálloda fejlesztése valósulhat meg európai uniós támogatással, hiszen több, mint 1,5 milliárd forint támogatást nyert az EKF-városrész közvetlen szomszédságába tervezett három új szálloda. A legnagyobb összeget, 600 millió forintot a volt balokányi strand helyén létesülő új 150 szobás wellness szálloda nyerte el. A szintén a közelben épülő Corso Hotel és Matias Hotel egyenként közel 500-500 millió forint támogatásra jogosult. A fejlesztések megvalósulásával a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont (Opus2010) és a Zsolnay Kulturális Negyed közvetlen közelében 295 négycsillagos szállodai szoba, 587 férőhellyel várhatja a turistákat.

Az új szálláshelyek építése mellett három meglévő szálloda fejlesztésére is lehetőség nyílik vissza nem térítendő uniós támogatással. A Danubius Zrt. közel 560 millió forintot nyert a Pécs szívében, a Széchenyi téren álló Nádor szálló rekonstrukciójára, mely során a vele érintkező Palatinus Hotel kategórianövelése és a Nádorral való egyesülése révén megszületik a négycsillagos, 124 szobás Danubius Hotel Nádor. A Hotel Makár fejlesztése az aktív, konferencia és wellness turizmus vendégkörét célozza meg, ennek érdekében 300 millió forintos támogatás segítségével harminc négycsillagos apartmannal és két négycsillagos lakosztállyal bővítik a meglévő komplexumot. A Hotel Laterum az elnyert 64 millió forint segítségével új szolgáltatásokat vezet be, meglévő szobáit átalakítja. A fejlesztés kategóriaváltást eredményez, a jelenlegi háromcsillagos szálloda négycsillagos besorolást nyerhet el.

A fejlesztések azonban nemcsak Pécset, hanem a régió egészét érintik. Siklóson és Mohácson termálszállodák épülnek, Villányban megújul a Polgár és a Bock Panzió, de a Wunderlich Hotel is nagyszabású fejlesztésbe kezd a déli borvidéken található Nagyharsányban. Közel hatszázmillió forint támogatással teljesen átalakul, s a kaposvári főtér dísze lesz a Kapos Hotel, Zamárdiban Wellamarin néven családi wellness szálloda, Nagyatádon pedig MÁNDL kastélyszálló és tréningközpont épül, de jelentős bővítésbe fog a hencsei European Lakes golfközpont is.


Az 1,8 milliárd forintos uniós támogatás segítségével – Pécs, Orfű, Abaliget, Bikal és Mecseknádasd bevonásával – Baranyai Élménykörutat alakítanak ki, több milliárdos értékben Dombóvár-Gunarason, Tamásiban, Barcson, Kaposváron és Harkányban is gyógyfürdőfejlesztést terveznek és a Siklós-Mohács turisztikai tengely is létrejön.

A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.