NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új hulladékkezelő Kalocsán2008. november 7.

November 7-én avatták fel azt a környezetbarát hulladékkezelő komplexumot, mely megoldja Kalocsa és a környező 13 település 37 ezer lakosának hulladékgazdálkodási gondjait. Az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával felépült létesítmény egy nagyobb regionális projekt része.

A Kalocsai Hulladékkezelő Komplexum átadásakor Dióssy László, a KvVM környezetgazdasági szakállamtitkára elmondta: az uniós és az állami szerepvállalás mellett mintaértékű a Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projektben érintett 82 település összefogása azért, hogy élhetőbb környezetet teremtsen az itt élőknek. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében 7 évre összesen 102 milliárd forintra pályázhatnak folyamatosan az önkormányzatok uniós normáknak megfelelő hulladékgazdálkodási célokra. A közelmúltban a kormány brüsszeli jóváhagyásra küldte azt a 7,7 Mrd-os nagyprojektet, amely a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer 83 hulladéklerakójának rekultivációját szolgálja.

A Kalocsai Hulladékkezelő Komplexum három részből áll: a hulladékátrakó állomásból, a komposztálótelepből és a hulladékudvarból. A hulladékátrakó állomás a hulladék tömörítését és az elszállításig történő tárolását szolgálja, ugyanis a telepre bekerülő hulladékot további kezelésre a Vaskúti Hulladékkezelő Központba szállítják. A 6500 tonna szerves anyagot kezelő komposztálótelep a lakossági biohulladék, zöldhulladék és szennyvíziszap szakszerű kezelését teszi lehetővé. A kalocsai komplexum részét képezi továbbá egy hulladékudvar, mely a háztartásokban keletkező nem kommunális, hanem veszélyes és speciális szilárdhulladék átvételét szolgálja.

A környezetbarát és korszerű hulladékgazdálkodási rendszer révén a települések lakóinak nem kell többé a lerakók rendezetlen állapotát, a kellemetlen szaghatásokat és a csapadékkal a talajba kerülő szennyezőanyagokat elviselniük. Megszűnnek a környezetre és egészségre káros szeméttelepek, melyek közül több illegálisan üzemel. A települések lakóinak közvetlen környezete mindezzel egészségesebbé, élhetőbbé és vonzóbbá válik majd.

A Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projekt keretén belül megépült Kalocsai Hulladékkezelő Komplexum átadásával már minden technikai körülmény adott ahhoz, hogy megkezdhesse működését az új, európai uniós előírásoknak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer. A regionális rendszer része 2 regionális hulladékkezelő központ Felgyőn és Kiskunhalason, 1 hulladékátrakó állomás Kalocsán, valamint 13 településen 1-1 hulladékudvar. Szintén a projekt részeként alakítottak ki 397 db szelektív hulladékgyűjtő szigetet az érintett 82 településen. A több mint 11 milliárd forintos - 75%-ban az Európai Unió, 15%-ban a magyar állam, 10%-ban pedig az érintett 82 önkormányzat támogatásával - 2005-2008 között megvalósuló projekt három megye (Csongrád, Baranya és Bács-Kiskun) 82 településének 345 ezer lakosát, mintegy 110 000 háztartását érinti. Az új hulladékgazdálkodási rendszer beindításával nemcsak megszűnnek a régi, környezetre ártalmas hulladéklerakók, de a projekt új munkalehetőséget is teremt az ittenieknek.