NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A CFCU-ról

A Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység (KPSZE, angol rövidítése CFCU) a Magyar Államkincstár szervezetében alakult meg 1999-ben, a Phare program új, decentralizált végrehajtási rendszerének részeként.

A CFCU létrehozásával párhuzamosan az új Phare orientáció értelmében hazánkban is egyszerűsödött a Phare támogatások elosztásának folyamata, illetve a szerződések jóváhagyása, amely az Európai Bizottságtól átkerült Budapesten működő delegációjához. A CFCU az intézményfejlesztési Phare projektekért felelős központi egységként hatékonyan kezeli a Phare beszerzéseket, valamint azok pénzügyi adminisztrációját, biztosítja az áttekinthetőséget, egységes jelentési és elszámolási módszereket alkalmaz a Bizottság felé.

A CFCU az 1998 után elfogadott intézményfejlesztési Phare projektek szolgáltatási, beszerzési és építési tendereivel kapcsolatos pénzügyi és adminisztratív feladatokat látja el. A CFCU mellett még néhány - egyes szakminisztériumokon belül működő - úgynevezett végrehajtó ügynökség jogosult arra, hogy Phare programok keretében szerződést kössön, de ezek a CFCU-tól eltérően túlnyomórészt beruházási projektekkel foglalkoznak.
A CFCU tevékenységét a Programengedélyező Tisztviselő (PAO) vezeti. Munkatársai az egyes Phare pályázatokkal kapcsolatos teendőket látják el. A CFCU működési költségeit a Phare és a Magyar Köztársaság 2002-ig közösen finanszírozza, azt követően az intézményt költségvetési forrásból tartják fenn.

CFCU és a Phare programok

A CFCU feladatai 2004-től ujabb területekkel bővült. Az eddigi PHARE támogatások mellett, amelyek 2007-ig átmeneti támogatásként kerülnek megpályáztatva, 2005-től a CFCU kezeli a Schengeni Egyezményhez kapcsolódó, valamint a EFTA Alaphoz kapcsolódó pályázatokat is. A CFCU 2004-től szervezetileg is kibővült a Közbeszerzési Koordinációs és Szabályossági Egység (EKKE) létrejöttével, amelynek fő feladata elsősorban a Közbeszerzési Törvénynek megfelelő minőségbiztosítási tevékenység mind az előcsatlakozási, mind a csatlakozási források tekintetében a CFCU, illetve a Strukturális Alapokkal menedzselő irányító hatóságokrészére. Az EKKE fontos szerepet kapott a Közbeszerzési törvényhez és alkalmazásához kapcsolódó gyakorlat kialakításában és képzésben.

A CFCU feladatai
A CFCU elsődleges feladata a Phare országprogramok keretében, valamint a Schengeni Egyezményhez kapcsolódó évről évre elnyert európai uniós előcsatlakozási támogatásokkal összefüggő olyan végrehajtási feladatok ellátása, mint a pályázatok kiírása, elbírálása és a szerződéskötés. A CFCU munkatársai együttműködnek a magyarországi programok végrehajtásában érintett további szervezeti egységekkel, így a Nemzeti Fejlesztési Hivatallal és programokba bevont minisztériumok végrehajtó szervezeteivel, az egyes projektek kedvezményezettjeivel. A 2004-es év legnagyobb változása a CFCU számára az új Közbeszerzési Törvény szerinti pályáztatás, amely felváltotta a csatlakozást követően a korábbi nem tagállamok részére előírt uniós (PRAG) lebonyolítási szabályzatot, így a CFCU közvetlenül ajánlatkérőként vesz részt a pályázatok lebonyolításában, amelyhez megszerezte a szükséges brüsszeli akkreditíciót is (EDIS)

Projektmenedzsment
A CFCU a más Végrehajtó Ügynökségek által kiírt pályázatokkal kapcsolatos pénzügyi tevékenység ellátása mellett számos olyan programot menedzsel, melynek kiírója ő maga. Az ilyen programok száma évről-évre növekedett, mivel az egyes minisztériumoknál működő PMU-k megszűnésével azok feladatait a CFCU vette át.

Pályáztatás
A CFCU végzi többek között a pályáztatást: a szabvány tenderdokumentáció elkészítését, ellenőrzését, a pályázatok lebonyolítását, azoknak a Közbeszerzések Tanácsához történő benyújtását. A CFCU továbbá tanácsot ad más végrehajtó ügynökségek munkatársainak, információval látja el az ajánlattevőket; ellenőrzi az Értékelő Bizottság összetételét; illetve a tenderértékelést szakmai tanácsadással és adminisztratív támogatással segíti.

Szerződéskötés
A pályázat nyertesének kiválasztása után a CFCU előkészíti a szerződés szövegét, tárgyal a pályázat győztesével, illetve az ilyen tárgyalások során segíti az illetékes végrehajtó ügynökség programfelelőseit, majd elkészíti és aláírja a végleges szerződésszöveget. A CFCU a szerződéskötés után felügyeli az egyes projektek végrehajtását, pénzügyi munkatársai pedig a folyamatos finanszírozást biztosítják.

A CFCU partnerei
•    A Nemzeti Alap: A Nemzeti Alap a CFCU-val egyidőben létrehozott szervezet a Magyar Államkincstáron belül, felelőssége a PHARE-források felhasználásának koordinálása, az Unióból érkező támogatások eljuttatása a végső kedvezményezettekhez, valamint a pénzügyi és statisztikai adatszolgáltatás biztosítása. A Nemzeti Alap határozza meg a Phare programok pénzügyi irányítását, többek között a pénzügyi jelentéseket, az alapok átutalását és a belső pénzügyi irányítást.
•    A minisztériumoknál működő Phare irodák:   Az egyes minisztériumokon belül működő Phare irodák feladata a programok szakmai megvalósításának biztosítása, az ezzel kapcsolatos tervezési és jelentési tevékenységek elvégzése a felelős hatóságnak. A programfelelősök szakértelmükkel járulnak hozzá a programok végrehajtásához, és részt vesznek a területüket érintő Phare programok kidolgozásában, a pályázatok technikai és pénzügyi értékelésében.
•    A Nemzeti Fejlesztési Hivatal: A tárca nélküli miniszter hivatalának feladata az éves programokhoz tarozó projektek tervezése, előkészítése és az előcsatlakozási alapok felhasználásának koordinálása.