NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kezdődhetnek az Ófalusi Partfalszakasz védelmi munkái2008. november 18.

Aláírták Rácalmás kiemelt projektjének támogatási szerződését. Rácalmás Község Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 340 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Ófalusi Partfalszakasz védelmi munkáinak első ütemére.

A 400 millió forint összértékű kiemelt projektnek köszönhetően az ófalusi lakosság élete biztonságosabbá és élhetőbbé válik.

Rácalmáson a mozgásveszélyes Dunai magaspart 2003 márciusában 220 méter hosszon lassú kúszó mozgással károsodott, emellett a Bajcsy Zs. utcában is nagyfokú károsodás keletkezett. Bár a felszíni mozgás május közepére lelassult, a korábbi elmozdulások miatt három övszerű csúszólap-kimetsződés jelent meg a terepen. Ennek hatására az Ófalusi összközműves terület lakó- és üdülőépületei, közművei, közútjai már eddig is károsodtak, de ez a folyamat az elmúlt évek során csak fokozódott, aminek látványos jelei fedezhetők fel a középületek falazatain, az utcaburkolatokban, és a közműhálózatok folyamatos törésein, károsodásain.

Rácalmás ófalusi részét érintő fejlesztés közvetlen célja a sürgős beavatkozást igénylő magaspartfal stabilizációja és a mozgásveszély kockázatának csökkentése, melyek már nemcsak a köztulajdonban lévő létesítmények megóvását jelentik, hanem a település ófalusi részén élő lakosok és a tulajdonukban lévő ingatlanok védelmét is.

A projekt számszerűsíthető eredményei:

  • 700 méter megerősített partfalszakasz,
  • csapadékvíz-elvezetés megoldása,
  • 3.635 folyóméter hosszan vízi közművek cseréje,
  • A program által közvetlenül és közvetve megvédett értékek (a becslések szerint 2000 millió Ft).


A fejlesztésnek köszönhetően a felszínmozgásos területen a mozgásveszélyes talajtömeg víztartalma csökken, így a talajvíz szintjének csökkenése alapvetően a mozgások megelőzéséhez járul hozzá.