NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kétmillió dokumentummal indul az európai digitális könyvtár2008. november 21.

Huszonhét tagállam több mint 2 millió könyve és egyéb kulturális tartalma válik ingyen hozzáférhetővé az Europeana európai digitális könyvtár kezdeményezésnek köszönhetően, melyet a Brüsszeli Nemzeti Királyi Könyvtárban indítottak útnak.

Az Europeana európai multimédiás online könyvtár kezdeményezés a huszonhét tagállam nemzeti könyvtáraiból és kulturális intézményeiből származó több mint kétmillió könyvet, térképet, hangfelvételt, fényképet, archív dokumentumot, festményt és filmet tesz ingyenesen elérhetővé a www.europeana.eu címen a világ minden részéről az érdeklődőknek.

„Az Europeana segítségével a kommunikációs és hálózati technológiák terén megszerzett európai versenyelőnyt gazdag kulturális örökségünkkel kombináljuk. Az európai polgárok így könnyen és gyorsan, egy helyen érhetik el híres gyűjteményeinket, ami hatalmas erőforrást jelent. Az Europeana nem pusztán könyvtár, hanem sokkal inkább valódi hajtóerő, amely a 21. századi európaiakat arra készteti, hogy példaképként tekintsenek innovatív elődeik, mint pl. a reneszánsz kor nagyjainak kreativitására. Képzeljük csak el, mekkora lehetőséget jelent a tagállamok kulturális kincseinek online elérése, összekapcsolása és kereshetősége a diákok, művészetkedvelők és oktatók számára! Mindez mindennél jobb bizonyíték rá, hogy a kultúra központi szerepet játszik az európai integrációban" – mondta a José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A virtuális könyvtár létrehozói szerint azonban a jelenlegi állomány csak a kezdet, 2010-ben az Europeana már sok millió, a gazdag és változatos európai kultúrát képviselő könyvtári tételhez biztosít majd hozzáférést, és interaktív felületeket ígér, többek közt egy-egy speciális terület iránt érdeklődő közösségek számára. Erre a következő két évben 2 millió eurónyi uniós támogatást szán a Bizottság, s emellett a magántőke bevonását is tervezik a további terjeszkedésbe.

„Az Europeana korszakokon és határokon átívelő utazást nyújt, és új megvilágításba helyezi kultúránk lényegét. Emellett összeköti az embereket történelmükkel, valamint az interaktív oldalak és eszközök segítségével egymással is – fűzte hozzá Viviane Reding, információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos. Ezután felkérte Európa kulturális intézményeit, könyvkiadóit és technológiai vállalatait, hogy további digitális tartalommal töltsék fel az Europeana könyvtárat. Az Europeana a kreatív részvétel könnyen elérhető, interaktív eszköze kell legyen azok számára, akik saját alkotásukkal maguk is hozzá szeretnének tenni az európai kultúrához, és azt másokkal is meg kívánják osztani. Célom az, hogy 2010-re az Europeana legalább 10 millió könyvtári tételt tartalmazzon” – mondta Reding.

Az Europeana-t összefogó és szervező Európai Digitális Könyvtár Alapítvány elnöke, Elisabeth Niggemann, a német nemzeti könyvtár főigazgatója szerint: „Az Europeana érdekesebbé teszi a kulturális intézményeket a Web 2.0 generáció számára – ez a generáció elvárja, hogy egy helyen és egy időben tudjon szöveget olvasni, videót nézni, hanganyagot hallgatni és képeket megtekinteni. Azáltal, hogy a fiatalok számára teljes multimédiás élményt nyújtunk, kapcsolatot teremtünk köztük és Európa múltbeli és jelenlegi kultúrája között.”

 

A Brüsszeli hírek rovatot a Bruxinfo szerkeszti.