NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

„Híd a túlsó partra” – innovatív módszerek a foglalkoztatás növelésére2008. november 24.

„Híd a túlsó partra” címmel rendezi meg a Nemzeti fejlesztési Ügynökség 2008. november 24-25. között az EQUAL Közösségi Kezdeményezés programzáró konferenciáját, ahol a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatási esélyeinek növelését elősegítő új, innovatív módszereket mutatnak be.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében rendezi meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az EQUAL program kétnapos záró konferenciáját 2008. november 24-25-én. Az EQUAL Közösségi Kezdeményezés célja a munkaerőpiachoz kapcsolódó hátrányos megkülönböztetés és egyenlőtlenségek megszüntetését segítő innovatív megközelítések és újszerű módszerek kidolgozása és elterjesztése volt. A magyar EQUAL program munkaerő-piaci kísérleti kezdeményezéseket támogatott európai uniós és hazai források felhasználásával. A támogatott projektek a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű emberek képzését, munkához jutását, foglalkoztatását segítették elő. Ide tartoznak az etnikai, nemzeti vagy nemi hovatartozásuk, az életkoruk miatt hátrányosan megkülönböztetett emberek (pl. romák, 50 év feletti nők, menedékkérők), a fogyatékosságuk, betegségük, szenvedélybetegségük miatt munkát vállalni nem tudók, az alacsony iskolai végzettségűek és a szakképzetlenek.

Az elmúlt négy év munkájának eredményeként a - Magyarországon komoly problémát jelentő - munkahelyi gyakorlatok hiányára keresett megoldásokat a programban részt vevő 180 szervezet, 38 EQUAL projekt keretében.

Ilyenek az „Újra eséllyel” és az „Esély bölcsődéje” EQUAL projektek, amelyeknek köszönhetően a GYES-ről, GYED-ről munkába visszatérő nők képzésére sikeres módszerek születtek. A megvalósított kísérleti program alapján országos szintű program valósítható meg, amely elősegíti a munkaerő-piacra visszatérő kismamák reintegrációját, illetve különböző támogató szolgáltatásokat, pl. gyermekmegőrzést biztosít.
Egy másik EQUAL projektnek köszönhetően a hajléktalanok munkaerőpiaci reintegrációja javult. A modellértékű program komplex módon kezelte a hajléktalan életforma következtében kialakuló egzisztenciavesztést és egyénre szabott válaszokat igyekszik adni a rászoruló embereknek. A jelenlegi hajléktalanellátó rendszer intézményeinek alaptevékenységén túl intenzív és komplex támogatást és segítséget biztosít a hajléktalan emberek szociális, foglalkoztatási rehabilitációja, egészségügyi, lakhatási problémáinak párhuzamos kezelése terén.

Az EQUAL program konkrét eredményei tehát már jól azonosíthatók és kezdenek beépülni a hazai fejlesztéspolitikába. Egyes eredményekre már építenek az új uniós forrásokból megvalósuló foglalkoztatási programok. Az EQUAL eredményeit több helyen integrálták az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2009-10-es akciótervei, így több pályázatnál már ezekkel az új módszerekkel és technikákkal találkozhatunk.

A konferenciával egybekötve egy rendhagyó kiállítás keretében külön kiállítási standokon kerülnek bemutatásra az egyes EQUAL „termékek”. A konferenciaterem mellett található előadói klubhelyiségben a nap során folyamatosan vetítésre kerülnek az egyes programok filmjei.


Az EQUAL Közösségi Kezdeményezésről

A magyar EQUAL program a következő témákban megvalósuló kísérleti kezdeményezéseket támogatta:
„A” téma: A munkaerőpiac szempontjából hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra való belépésének vagy visszailleszkedésének segítése.
„E” téma: Az egész életen át tartó tanulás és az olyan befogadó munkahelyi gyakorlatok támogatása, amelyek a munkaerő-piaci diszkrimináció és egyenlőtlenségek szempontjából érintett emberek álláshoz jutását és munkában maradását segítik.
„H” téma: A nemek közötti munkaerő-piaci különbségek és a foglalkozási szegregáció csökkentése.
„I” téma: Menedékkérők társadalmi integrációjának és szakmai képzésének támogatása.


Magyarországon az EQUAL keretében a 2004-2006-os időszakra 40,4 millió euró (10,3 milliárd Ft) állt rendelkezésre, ennek 75 %-át az Európai Szociális Alapon keresztül az EU biztosította. A fennmaradó részt a központi költségvetésen keresztül a Magyar Kormány finanszírozta.
Megítélt támogatási összegek témánként:

Megítélt támogatási összegek témánként:

   Projektek száma  Célcsoport száma  Megítélt támogatás
A Téma  16  4815  3 974 998 637 Ft
E Téma  16  2300  3 753 966 894 Ft
H Téma  5  1256  751 951 544 Ft
I Téma  2  390  237 983 800 Ft
Összesen  39  8761*  8 718 900 875 Ft

* Nem tartalmazza a másodlagos célcsoportot 2937 főt, akik a programban résztvevő szakemberek, munkaadók, civil szervezetek, családtagok, munkatársak, stb.

 

Az EQUAL programról további információ a következő honlapokon található: http://www.equalhungary.hu, http://europa.eu.int/comm/employment_social/equal