NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Brüsszeli elektrosokk az európai gazdaságnak2008. november 25.

Az uniós GDP 1 százalékát, körülbelül 130 milliárd eurót kitevő "elektrosokkal" szeretné talpra állítani az EU padlóra került gazdaságát az Európai Bizottság.

Az Európai Gazdaság Talpra-állása Tervének meghirdetésével próbálná megállítani az európai gazdaság mélyzuhanását az Európai Bizottság. A Bizottság nyilvánosságra hozta az EU és a tagállami intézkedések egyvelegét tartalmazó csomagját.

A terv középpontjában egy, az uniós GDP 1 százalékára – nagyjából 130 milliárd euróra – rugó, maximum két évre, 2009-re és 2010-re szóló fiskális élénkítő csomag áll, amelynek rendeltetése, hogy érezhető, pozitív és gyors hatást gyakoroljon a gazdaságra és a foglalkoztatásra.

„Európa kizárólag egy jelentős élénkítő csomag segítségével tud szembeszállni a kereslet várható gyengülő trendjével, és annak átgyűrűződő hatásaival a beruházásokra és a foglalkoztatásra. A Bizottság ezért azt javasolja, hogy a tagállamok állapodjanak meg egy azonnal végrehajtandó összehangolt fiskális élénkítő csomagról” – olvasható a szövegtervezetében.

Brüsszel szerint a gazdaságélénkítő csomag kettős stratégiai célt követ. Egyfelől kísérletet tesz a gazdasági lejtmenet emberekre gyakorolt hatásainak megelőzésére vagy enyhítésére. Másfelől az innováció támogatásával és az alacsony szénkibocsátású gazdaságra való átmenet felgyorsításával megpróbálja minimalizálni a válságnak Európa jövőjére gyakorolt hatásait.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.