NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Magyarország az állami támogatások bajnoka2008. november 25.

Bruttó hazai termékének (GDP-jének) százalékos arányában Magyarország nyújtotta a legtöbb állami támogatást 2007-ben az egész Unióban. Hazánk az új szabályok által forszírozott horizontális célzott támogatásokat is kevésbé alkalmazza, mint a tagállamok többsége.

A GDP-hez viszonyított százalékos arányban Magyarország nyújtotta a legtöbb állami támogatást az egész Európai Unióban 2007-ben – derül ki az állami támogatásokról készült legfrissebb kimutatásból. Hazánk eszerint a vasutak nélkül összesen 1,434 milliárd eurónyi állami támogatást nyújtott 2007-ben, ami a hazai össztermék 1,42 százalékának felel meg. Összehasonlításképpen: az EU27-ek átlagosan GDP-jük 0,53 százalékát költötték állami támogatásokra tavaly, miközben a 21 új tagállam átlaga 0,81 százalék volt. Magyarország után Bulgária (GDP 1,35%), Portugália (GDP 1,31%) és Románia (1,17%) nyúlt a legmélyebben a zsebébe.

A legfrissebb támogatási eredményjelző alapján elmondható, hogy a tagországok évről-évre növekvő mértékben használják ki az EU állami támogatásokra vonatkozó, nemrég felülvizsgált szabályai által biztosított lehetőségeket támogatásaik célzottabbá tétele érdekében. A kormányok az 1990-es évek közepére jellemző körülbelül 50 százalékkal szemben 2007-ben támogatásaik átlagosan 80 százalékát nyújtották horizontális célkitűzésekhez, növelve a kutatással és fejlesztéssel és a környezetvédelmi támogatásokkal kapcsolatos ráfordításaikat. Magyarország azonban mintha ezen a téren is a „hagyományokat” folytatná: a Bizottság kimutatása szerint 2002 és 2007 között hazánkban 1,7 százalékpont volt a horizontális célokhoz nyújtott támogatás összes állami támogatáshoz viszonyított aránya, ami EU-szinten átlagosan 14 százalék, míg az EU12-ek (új tagállamok) átlagában 44,5 százalék.

Brüsszel egyébként arra számít, hogy a pénzügyi válság következtében 2008-ban néhány országban valószínűleg jelentősen megnő a megmentési és szerkezetátalakítási támogatások részaránya.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.