NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Bulgária elveszített 220 millió eurót2008. november 27.

Kétszázhúsz millió euró EU-támogatástól esik el végleg Bulgária, mivel a Bizottság által megadott határidőre képtelen volt biztosítani a pénzek rendeltetésszerű felhasználásának feltételeit. Szófiában megrökönyödéssel és értetlenséggel fogadták a hírt.

Bulgária végleg búcsút inthet 220 millió eurós uniós támogatásnak, amit még nyáron zárolt a Bizottság, amikor megvonta a PHARE-pénzek kifizetését intéző két ügynökség akkreditálását. Mivel a bolgár hatóságok az azóta eltelt időben sem tudták elérni Brüsszelnél a két kifizető ügynökség újraakkreditálását, és november 30-ig már csak néhány nap maradt az alapok felhasználására, a pénz az Európai Unió praxisában eddig példátlan módon végleg elveszik Bulgária számára.

„Elismerjük azokat a lépéseket, amelyek a PHARE és az átmeneti eszköz irányítása és ellenőrzése terén tettek a bolgár hatóságok. A legtöbb intézkedés azonban csak a jövőre vonatkozó ígéret és nem hozott még konkrét eredményeket. Számos általunk igényelt korrekciós intézkedés még várat magára” – indokolta Olli Rehn bővítési biztos szóvivője kedden, miért váltotta valóra korábbi fenyegetését a Bizottság. Nagy Krisztina kitért rá, hogy eddig nem történtek kielégítő intézkedések a potenciális rendellenességek, a csalások és összeférhetetlenségi esetek kiküszöbölésére, amelyek miatt egyébként korábban a forrásokat befagyasztották. „Konkrétabb eredmények és hatékony kiigazító lépések hiányában fennáll a veszély, hogy megismétlődnek az EU-alapoknál a korábban tapasztalt rendellenességek. Azért, hogy ezt megakadályozzuk, az EU pénzügyi érdekeinek védelmében az intézkedések fenntartása mellett döntöttünk” – jelentette ki a szóvivő.

 

A Bizottság abbéli reményének is hangot adott, hogy a bolgár hatóságok sürgősen meghozzák a támogatások menedzselésének javításához szükséges intézkedéseket. További 340 millió eurónyi PHARE-pénz felhasználásáról már korábban megkötötték a szerződéseket (a most elveszett 220 millió esetében erre nem került sor), de az összeg a hiányosságok kiküszöböléséig továbbra is zárolva marad.

Szófiában megütközéssel fogadták a brüsszeli bejelentést. „Borzasztóan csalódott vagyok Brüsszel döntése miatt. Egyértelmű eredményeket értünk el, látványos volt a fejlődés. Ez elfogadhatatlan” – közölte Meglena Plugcseva, az EU-pénzek elköltésének felügyeletével megbízott bolgár miniszter, aki hozzátette, hogy a pénzügyi válság kontextusában különösen fájdalmas a lépés és az EU ezzel gyakorlatilag destabilizálhatja Bulgáriát.

Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök is igazságtalannak nevezte a döntést és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy országát úgymond nem úgy kezelik, mint más uniós tagállamokat.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.