NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Előlegekkel segít be az EU a magyar költségvetésnek2008. november 27.

Az eredetileg előirányzottnál több mint 325 millió euróval több pénzt kaphat Magyarország előleg-kifizetésként 2009-ben a strukturális alapokból a gazdasági válság miatt beszűkülő költségvetési forrásai pótlására.

Az Európai Bizottság a tervezetten felül további 325,5 millió euró előlegként való kifizetését teszi lehetővé 2009 folyamán Magyarország számára a gazdasági lejtmenet miatt szűkössé váló társfinanszírozási források pótlására. „A társfinanszírozási nehézségek áthidalására az EU megelőlegezhet Magyarországnak jelentős összegeket, ami lehetőséget ad a nemzeti hozzájárulás elhalasztására” – közölte egy bizottsági illetékes csütörtökön a BruxInfóval abból az alkalomból, hogy Danuta Hübner regionális politikáért felelős biztos tájékoztatást adott arról, hogy a kohéziós politika miként járul majd hozzá a Bizottság által november 26-án bejelentett nagyszabású gazdaságélénkítő program megvalósításához.

A „kohéziós politikai csomag” központi eleme a strukturális alapokból a tagállamoknak fizetendő előlegek növelése, magyarán a kifizetések felgyorsítása, ami lehetővé teszi a kormányok és a régiók számára, hogy a szűkössé váló költségvetési források ellenére folytassák és végrehajtsák a növekedést és a munkahely-teremtést szolgáló beruházásokat. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a 12 új tagállam 2009-ben a tervezett 2 százalékon túl további 2 százalékos előleget kapjon a két strukturális alapból, az Európai Szociális Alapból (ESZA) és az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) támogatott projektek finanszírozására. A 12 ország összesen 2,3 milliárd eurót hívhatna le soron kívül a rendelkezésre álló keretből (összesen 4,58 milliárd euró lenne a 2009-es előleg). A Bizottság tervei szerint a pénz kifizetésére még 2009 elején, rögtön a hatályos tanácsi rendelet módosítását követően sor kerülne. Danuta Hübner reményei szerint erre már februárban sor kerülhet.

Magyarország számára a 2 százalékos „előlegpótlás” 325 millió 576 ezer euró készpénzt jelent, amivel a mostani nehéz időkben könnyíthet saját társfinanszírozási gondjain. A BruxInfónak nyilatkozó brüsszeli források szerint Magyarországnak a jelenlegi helyzetben az infrastrukturális fejlesztések helyett a foglalkoztatási helyzet javítására, az emberek munkában tartására kell inkább koncentrálnia és szükség esetén az operatív programok módosításával átcsoportosítani forrásokat, amit a Bizottság mostani javaslatai ugyancsak lehetővé tennének és ösztönöznek is. 

Brüsszel a nagy projekteket támogató kohéziós alap esetében ugyanakkor a már eldöntött 4 százalékon túl (az EU12-eknek ez 2,37 milliárd eurót jelent) nem javasol kiegészítő előleg-kifizetést. Hazánk így a kohéziós és a strukturális alapokat egybevéve közel 1 milliárd eurót (körülbelül 260 milliárd forint) hívhat le 2009-ben előlegként a rendelkezésére álló keretből (ez 2007 és 2013 között körülbelül 25 milliárd euró). A 2007 és 2009 között kifizetett, illetve kifizetendő előleg összege pedig elérné a 2,3 milliárd eurót.

A 27 uniós tagállam összesen 6,25 milliárd eurós tőkeinjekciót kap jövőre a megemelt előleg-kifizetések formájában az Európai Uniótól. A Bizottság más eszközökkel is a tagállamok kedvében kíván járni. Brüsszel a nagyberuházások végrehajtásának felgyorsítása érdekében már a projektek hivatalos jóváhagyását megelőzően befogadja majd a kifizetési igényeket és a kedvezményezetteknek állami támogatás formájában nyújtott előlegfizetést is egyszerűbb eljárás keretében kezeli majd. További könnyítés lehet, hogy a 2000 és 2006 között futó programok esetében maximum fél évvel meghosszabbítanák a támogatásra való jogosultság határidejét, amennyiben ez indokolt.

 

 A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.