NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós milliárdok a magyar–szlovák partnerségre2008. december 1.

A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program indításaként szervezett konferenciát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Szlovák Köztársaság Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztériuma, valamint a program közös szakmai titkársága november 27-én Budapesten.

A magyar-szlovák határ menti régiók és közösségek társadalmi és gazdasági kapcsolatainak erősítését célzó európai uniós program jelentőségét mutatja, hogy 2007-2013 között az abban részt vevő hét magyarországi megye és a főváros, valamint öt szlovákiai kerület pályázói 195 millió euró (több mint 50 milliárd forint), nagyobbrészt EU-támogatást nyerhetnek közös, magyar-szlovák partnerségben megvalósuló projektekre.

A magyar–szlovák határ menti terület sok tekintetben hasonló problémákkal küzd. A térség versenyképességének javítását nehezítik a továbbra is szűk keresztmetszetet jelentő közlekedési kapcsolatok, a magyar–szlovák üzleti kapcsolatok alacsony száma, valamint a munkaerő-piaci és az egyetemek közötti együttműködés alacsony szintje. Komoly lehetőségeket rejtenek a térség turisztikai adottságai is, ám ezek kiaknázásához ma még hiányoznak a közös turisztikai programcsomagok és a közös promóció. Legalább ennyire fontos lenne a két ország együttműködése a természetvédelemben, egyrészt a természetvédelmi területek kezelése kapcsán, másrészt a nehézipar okozta károk mentesítése érdekében.

Az ezeken a területeken elindítandó együttműködésekhez nyújt európai uniós forrást – a korábbi INTERREG-program 2007-2013 közötti folytatásaként – a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program, amelyben magyar részről Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye, valamint Budapest, szlovák oldalról pedig Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa kerület vesz részt. A program keretében támogatásra – többek között – olyan területeken lehet pályázni, mint a határon átnyúló üzleti együttműködések, a K+F- és innovációs együttműködések, közös turisztikai projektek, egészségügy és kockázat-megelőzés, partnerségi, program- és projektmenedzsment-kapacitások fejlesztése, humánerőforrások közös használata és fejlesztése, határon átnyúló környezet- és természetvédelmi projektek, kisléptékű közlekedési infrastruktúra-fejlesztések valamint információtechnológiai fejlesztések.

A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program első pályázati felhívása október 15-én jelent meg, és december közepén zárul. Elsősorban a fenntartható gazdasági fejlődés, a turizmus, a humánerőforrás-fejlesztés, oktatás, kulturális együttműködések, a környezetvédelem valamint az infrastruktúrafejlesztés terén megvalósuló magyar-szlovák együttműködések támogatására nyílik lehetőség. Többek között e pályázatok céljairól, menetéről, eljárásrendjéről szerezhettek első kézből információt a csütörtöki budapesti konferencia résztvevői.

A programról bővebb információ a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján és a www.husk-cbc.eu internetes címen szerezhető.