NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Egészségügyi fejlesztés európai uniós forrásból- Kaposváron foglalták össze 3 régió legfontosabb, európai uniós finanszírozással létrejött egészségügyi fejlesztéseit2008. december 1.

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében több mint 25 milliárd forint ráfordítással valósult meg a három leginkább rászoruló régió – Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl – egészségügyi ellátásának felzárkóztatása. Az eredményeket az Egészség Karaván című rendezvénysorozattal mutatják be, a sikereket és a tanulságokat pedig egy Kaposváron tartott konferencián összegezték november 27-én.

Az egészségügyi ellátórendszer évtizedek óta folyamatos változásokon megy keresztül, mégis hosszú évekig gyakran érezhettük úgy, hogy néhány területen mintha megállt volna az idő. Ezeket a problémákat kívánta orvosolni az I. Nemzeti Fejlesztési Terv, ami nemcsak új lehetőségeket és új uniós forrásokat nyitott meg Magyarország előtt, de szemléletében is újat hozott.

A decentralizált, helyi kezdeményezésekre épülő fejlesztések helyett átgondolt, központilag megtervezett, ezért a teljes ellátórendszer javítását szolgáló programok indultak. Az uniós fejlesztések segítségével több mint 25 milliárd forint ráfordítással – mely a teljes Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretének 7,31 százaléka – a három leginkább rászoruló régió – Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl – ellátásának felzárkóztatása kezdődött meg.

A megvalósult projektekkel elért eredmények és a jövőbeli fejlesztési lehetőségek voltak a tegnap Kaposváron megtartott konferencia fő témái. A nyitóelőadásban Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter az uniós egészségügyi fejlesztési források sikeres felhasználásáról és a további lehetőségekről beszélt, a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóság képviselője pedig az egészségügyi prioritások megvalósulását tekintette át.

A rendezvény helyszínválasztása sem volt véletlen, hiszen Kaposváron a „Kaposi Mór Oktató Kórház szűrési és diagnosztikai súlyponti tevékenységének fejlesztése” elnevezésű projekt keretében a kórházi épület infrastrukturális felújítása és 28 db új orvosi műszer beszerzése valósult meg.

A projekt célja az intézmény eszköz- és műszer infrastruktúrájának fejlesztése volt annak érdekében, hogy a megye és a régió egészségügyi ellátási rendszerének hatékonysága javuljon. A fejlesztések révén az intézmény magasabb  minőségű és költséghatékonyabb gyógyító-megelőző ellátásokat tud nyújtani a lakosságnak.

Az új eszközök beszerzésével megvalósult a sürgősségi és onkológiai ellátás és a diagnosztikai eszközfejlesztés, valamint a telepített szűrőtevékenység fejlesztése. A beruházások eredményeképpen a betegellátás körülményei jelentős mértékben javultak, az ellátás színvonala nőtt.

A munkatársak napi tevékenységében a munkafeltételek javítása – infrastruktúra-fejlesztéssel és korszerű eszközök beszerzésével – már érzékelhető.

Az elért eredményeket a nagyközönség számára az Egészség Karaván mutatja be, ami egy mobil szűrő- és vizsgálóközpontnak berendezett kamion. A kamion szakszemélyzete a helyszínen egészségfelmérést végez a lakosság körében, a szűrések természetesen mindenki számára ingyenesek. Az Egészség Kamionon elérhető szűrések és szolgáltatások:
•    digitális vérnyomásmérés,
•    koleszterinszint és vércukorszint mérés,
•    testtömeg-index és testzsír-százalék mérés,
•    szív- és érrendszeri rizikó meghatározás,
•    prevenciós tanácsadás, kalóriaigény meghatározás,
•    személyre szabott tanácsadás (pl.: mozgás, értrend, következtetések, egyedi veszélyek).

Az egészségügyi szűrések mellett a szűrőkamionon a helyi fejlesztéseket bemutató fotók, illetve a fejlesztésről készült kisfilmek kerülnek bemutatásra. Az egyes eseményeken helyi illetőségű hírességek – ismert sportolók, zenészek, művészek, írók, közéleti személyiségek – is megjelennek, akik maguk is részt vesznek az orvosi vizsgálatokon.

Az Egészség Karaván szűréseit a hétvégén – Kaposváron például 2008. november 30-án – 10-18 óra között vehetik igénybe az érdeklődők.