NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megállapodás a 2009-es uniós költségvetésről 2008. december 1.

A Parlamenttel kötött megállapodást követően a Tanács második olvasatban elfogadta az EU 2009-es költségvetését. A büdzséről decemberi plenáris ülésén tartja a végszavazást az Európai Parlament.

A jövő évi uniós költségvetés kifizetési előirányzatok szintjén 116,096 milliárd euró, vagyis a közösségi nemzeti összjövedelem 0,896 százaléka lesz –a tagállamokból álló Tanács és az Európai Parlament tárgyaló delegációja, amelyet követően az EU27-ek miniszterei második olvasatban eléfogadták a költségvetést. A 2009-es büdzsére decemberi plenáris ülésén üti rá a pecsétet végérvényesen az Európai Parlament.

A kifizetések szintje mellett annak az 1 milliárd eurós élelmiszersegély-keretnek a sorsa képezte a vita tárgyát az EP és a Tanács között, amelyet az Európai Bizottság javasolt a fejlődő országok élelmiszer-árrobbanás miatt nehéz helyzetbe került termelőinek a megsegítésére. A költségvetés elfogadására jogosult két uniós intézmény hosszas vita után beleegyezését adta az 1 milliárdos keret fejlődő országok számára történő elkülönítéséhez, a javasolt két évről azonban három évre húzta szét annak végrehajtását. Praktikusan a 2008-as költségvetésből 262 millió euró, a 2009-es büdzséből 568 millió euró, a 2010-esből pedig 170 millió euró áll majd rendelkezésre a célra.

Elutasították viszont a tagállamok azt a Bizottság által javasolt megoldást, hogy az összesen 1 milliárd eurós élelmiszersegélyt az agrártámogatásokat tartalmazó fejezet fel nem használt tartalékaiból fedezzék. Ezzel egyébként Magyarország sem értett egyet. A kiadási tételt ehelyett a 2007-2013 közötti pénzügyi perspektíva külpolitikai tevékenységek céljaira szánt fejezetébe illesztették be.

A szükséges pénzt három forrásból biztosítják: a külpolitikai fejezeten belül végzett átcsoportosításokkal összesen 240 millió eurót; a sürgősségi segélytartalékból összesen 340 millió eurót, amihez meg kellett emelni az intézményközi megállapodásban rögzített éves keretösszeget (2008-ban 240 millió euróval); 420 millió eurót tartalékok mozgósításával (az úgynevezett rugalmassági eszköz igénybevételével).

A kompromisszumos csomag „minden tekintetben megfelel Magyarország érdekeinek”, mivel a számunkra legfontosabb kohéziós politika és közös agrárpolitika forrásai biztosítottak. A Tanács és az Európai Parlament összesen hat nyilatkozatot is csatolt a költségvetési megállapodáshoz. Ezek közül magyar szempontból a kohéziós politika végrehajtására vonatkozó nyilatkozat a legfigyelemreméltóbb. Ez leszögezi, hogy a jelenlegi gazdasági válság közepette a strukturális és kohéziós alapok végrehajtásának felgyorsítása kedvező hatással lehet a gazdaságra, ezért a Tanács és a parlament ennek érdekében konkrét intézkedéseket irányoz elő, többek között a nagyprojektek jóváhagyásának felgyorsítását.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.