NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Három új Akkreditált Innovációs Klaszter2008. december 8.

December 4-én három komoly innovációs- és export-lehetőségekkel rendelkező hazai klaszter vehette át a kiemelt rangot jelentő Akkreditált Innovációs Klaszter címet: az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter, az EnIn Környezetipari Klaszter és a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter.

Az akkreditáció célja elismerni azokat a fejlődő hazai klasztereket, amelyek már több mint egy éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették. 

Az akkreditáció lehetősége jelenleg is nyitva áll a hazai klaszterek előtt, hiszen az akkreditáció folyamatosan kezdeményezhető. Az Akkreditációs Testület 2009-ben várhatóan februárban hirdet új nyerteseket az addig beérkezett pályázatokból. 

Az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter 2007.03.21-én alakult. Megalakulásakor célul tűzte ki, hogy hazai és külföldi kis- és nagyvállalatok, kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények és önkormányzatok, valamint tanácsadó vállalkozások együttműködési hálózatát teremti meg. A közösen finanszírozott marketing és üzleti szolgáltatásokon felül a tagvállalkozások mintaprojekteket valósítanak meg, hogy elterjesszék a megújuló energiák használatát a régióban és környezettudatos építési, energiatermelési kultúrát honosítsanak meg. A klaszter erősségei közé tartozik, hogy működésének fókusza a napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő megújuló energiára irányul, ugyanis az emelkedő energiaárak, a határainkon túlról érkező energiától való nemzetgazdasági szintű függés, valamint Magyarország e téren meglévő kedvező természeti adottságai is a szektor fejlesztését indokolják. A tagok gazdasági erejének növeléséhez közös termékfejlesztési projektek beindítását és ezeken keresztüli exportpiac szerzését is tervezi a klaszter.  

Az EnIn Környezetipari Klaszter 2007.05.10-én alakult, célja egy kelet-közép-európai környezetipari mintatérség kialakítása 2015-re. A tervezett mintatérség főbb ismérvei, hogy példaértékűen magas szintű üzleti kooperáció jellemzi; a környezetipari kapacitások és kompetenciák koncentráltan vannak jelen; kiemelkedő az innovációs és technológiafejlesztési tevékenység, illetve, hogy Kelet-Közép-Európán belül a környezetipar számára legkedvezőbb területfejlesztési és gazdaságfejlesztési környezet áll rendelkezésre. A klaszter tagjai közt számos kis- és középvállalkozás található, azonban nagyvállalatok is megjelentek a klaszterben, így a Borsodchem Zrt. Az elmúlt évek változásaira koncentráló mutatók (árbevétel és export árbevétel növekedés) alapján dinamikusan bővül a klaszter kkv tagjainak teljesítménye. 

A Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter 2007.09.21-én alakult, vezető szoftveripari kutatóközpontok, vállalatok és technológiai transzfer szervezetek összefogásának eredménye. A Szegedi Tudományegyetem ipari partner együttműködéseire és az e-Szeged konzorcium működésére építve létrejött Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter jelentős innovációs potenciált (47 db együttműködés, 3,6 mrd Ft értékben) képvisel 5 innovációs fókuszterületén. A Klaszter víziója, hogy a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi színvonalú tudásbázisára és a Klaszter tagvállalatainak gyakorlati eredményeire támaszkodva üzleti együttműködések, innovatív fejlesztések és nemzetközi együttműködések révén előmozdítja a tagvállalatok piaci és gazdasági eredményességét. A Klaszter az egyetemi képzés fejlesztése és a szoftveripart reprezentáló KKV-k erőforrásainak, kompetenciáinak hatékony és tudatos felhasználásával hozzájárul, hogy az informatikai iparág a helyi gazdaság jelentős tényezője legyen.