NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény a TÁMOP-3.1.4./08/1. (KMR) és TÁMOP-3.1.4./08/2. pályázati kiírásokkal kapcsolatosan2008. december 12.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a TÁMOP-3.1.4./08/1. (KMR) és TÁMOP-3.1.4./08/2. azonosítószámú „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben” című pályázati kiírások esetében a pályázati dokumentációban szereplő egyes fogalmakkal kapcsolatosan az alábbi értelmező rendelkezéseket teszi.

Tantárgytömbösítés fogalmának értelmezése: A Pályázati útmutató F7. pontjában szereplő Fogalomjegyzék alapján a tantárgytömbösítést a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 52. §. (3) bekezdése alapján, a szakrendszerű oktatás kötelező tanórai foglalkozásaihoz rendelkezésre álló intézményi időkeret 2009/2010-es tanévben legalább öt százalékának, a 2009/2010-es tanévben legalább tíz százalékának, a 2011/2012 tanévben legalább tizenöt százalékának felhasználásával kell megszervezni.

Ennek értelmében a Pályázati útmutató C. 1.1. a) pontjában szereplő kötelező tevékenységet is, és a Pályázati útmutató E1. pontjában szereplő monitoring mutatót is ezzel a tartalommal kell értelmezni. Azaz ahol a jelzett pontokon az útmutató „a kötelező tanórai foglalkozások teljes intézményi időkeretét” írja, az alatt a szakrendszerű oktatás keretében szervezett összes kötelező tanóra teljes intézményi éves óraszámát kell figyelembe venni.

A tantárgytömbösítés végrehajtásában az iskoláknak nagyfokú szabadsága van. A megadott időkeret( 5-10-15 %) a megadott tanítási ciklus (legalább két hét) az elvárt minimum. Ha az időkeretet teljesítik, az egymást követő órákat megszervezik, akkor az iskola dönti el, hogy a szakrendszerű oktatás melyik évfolyamán, melyik osztályokba vezeti be a tantárgytömbösített oktatást. Lehet három hetes, négy hetes ciklus is.

( Teljesíthető a tantárgytömbösített oktatás pl, a nyelvi előkészítő évfolyamon.)

 Feladatellátási hely (székhely és a telephely) fogalmának értelmezése: A 2008. december 1-jén közzétett Pályázati útmutató F7. pontjában szereplő Fogalomjegyzék meghatározza a feladatellátási hely (székhely és a telephely) módosított fogalmát. Ennek alapján, amennyiben a feladatellátási hely telephelyként működik, a Pályázati útmutató B.1. pontjában szereplő jogosultsági kritériumokat az alábbiak szerint értelmezzük, pontosítjuk:

A pályázó fenntartó akkor jogosult az adott telephelyet önálló feladtatellátási helyként a pályázatba bevonni, amennyiben az az óvoda esetén minimum 3 csoportot, illetve az iskola (valamennyi iskolatípus) esetén minimum 4 tanulócsoportot működtet. Ha azonban az adott telephelyként működő feladatellátási hely 3000 fő alatti településen működik (a fenntartó típusától függetlenül), akkor támogatható az 1 csoportos óvoda, illetve az összevont osztállyal működő iskola is.