NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Példát átadó gyakorlatok2008. december 5.

A helyi önkormányzatok 2008. október 1-től indulhatnak a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja keretében meghirdetett „Példát átadó gyakorlatok” című pályázaton, melyet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége - az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Dexia Kommunalkredit Hungary Kft. együttműködésével - hirdet meg.

Megvalósításában részt vesz a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, az Önkormányzati Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok és az új, innovatív helyi megoldások feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival, illetve az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának terjesztése a hasonló problémával küszködő társaik körében.
A program által kezdeményezett tudásátadási folyamat azonban nemcsak azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították. Hiszen a tudásátadás nemcsak írott formában, hanem nyílt napokkal és a kollégákkal való konzultáció során valósul meg. E konzultációkon kitűnő új ötleteket kaphat az átadó önkormányzat is a kialakított gyakorlatok továbbfejlesztésére.

Ebben az évben az alábbi három témában lehet pályázni:

  • Lakóhelyhez kötődés erősítése
  • Roma integráció a társadalmi kohézió erősítésére
  • Tőkevonzás, befektetők vonzása a településre


Valamennyi témában egy-egy díj kerül kiosztásra, amely egymillió forint jutalommal is jár. A díjjal járó pénz szabadon felhasználható, azonban a felhasználásnak a program céljaival összhangban kell állnia.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség különdíjat adományoz annak az önkormányzatnak, amely a pályázatában ismertetett gyakorlatot európai uniós forrás felhasználásával valósította meg. A különdíj egy brüsszeli tanulmányút a nyertes önkormányzat három munkatársa számára.

Legjobb gyakorlatok – a címmel járó díj mellett – olyan hivatalos elismerésben is részesülnek az önkormányzatok, amely az önkormányzati dolgozók és helyi lakosok büszkesége lesz.

A pályázat leadásának határideje 2008. december 31.
Az ünnepélyes díjkiosztóra 2009. április 22-23-án kerül sor.

További részletek: www.toosz.hu