NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb 9 város kap rehabilitációs támogatást 2008. december 5.

Nyolc megyei jogú város rehabilitációs programjának támogatása után további kilenc nyugat-dunántúli, nem megyei jogú város fejlesztési programját hagyták jóvá az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

A döntés értelmében több mint 5,7 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg Keszthely, Kőszeg, Vasvár, Győrújbarát, Mosonmagyaróvár, Zalaszentgrót, Celldömölk, Hévíz és Csepreg városközpontjaiban. Uniós forrásból város–rehabilitációs célra 270 milliárd forint áll rendelkezésre 2013-ig, amelyből a hét régió nem megyei jogú városainak rehabilitációs programjára összesen 121 milliárd forint jut.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kilenc nem megyei jogú város komplex rehabilitációs programjának uniós támogatásáról döntöttek mintegy 3,7 milliárd forint értékben. Így az önkormányzati és befektetői forrásokkal együtt összesen több mint 5,7 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg Keszthely, Kőszeg, Vasvár, Győrújbarát, Mosonmagyaróvár, Zalaszentgrót, Celldömölk, Hévíz és Csepreg városközpontjaiban.
A rehabilitációs programok — a városközpontok funkcióbővítése és infrastrukturális fejlesztése mellett — kiterjednek a gazdasági, közösségi és közszolgáltatási tevékenységek fejlesztésére is, ilyenformán olyan integrált korszerűsítési tervek kaptak támogatást, amelyekben a belvárosi területek megújításán túl hangsúlyt helyeztek — többek között — a használaton kívüli épületek hasznosítására illetve kibővítésére, az út– és közlekedési viszonyok átalakítására, az akadálymentesítésre, valamint a környezetvédelmi és zöldterület–fejlesztési szempontok érvényesítésére is.

A rehabilitációs programok magukkal vonzzák a helyi gazdasági szereplők aktív részvételét, valamint a magántőke becsatlakozását a közösségi fejlesztési programokba. A beruházások számos helyi munkavállalónak és cégnek adnak majd munkalehetőséget, és a fejlesztések következtében fellendülő idegenforgalom és kereskedelem is újabb munkahelyeket teremthet majd helyi szinten.

Győr–Moson–Sopron megyében Győrújbarát és Mosonmagyaróvár nyert támogatást:

  • Győrújbarát több mint 115 millió forint uniós támogatásban részesül, ami összességében mintegy 145 millió forintos fejlesztést tesz lehetővé. A városban elvégzik a Csobolyó Táncház korszerűsítését és bővítését — így a tetőtér beépítésével és a tetőhéjazat cseréjével új helyiségeket alakítanak ki a foglalkozások számára —, emellett pedig felújítják az épület homlokzatát.  Elvégzik a szükséges járda, kerékpárút és parkoló fejlesztéseket, emellett pedig a közterületi felújítások, környezetvédelmi és zöldterületi fejlesztések keretében utcabútorokat és kandelábereket helyeznek ki, szelektív hulladékgyűjtő szigetet létesítenek, növénytelepítéseket végeznek a Liszt Ferenc utcában, valamint öntözőrendszert és virágágyat alakítanak ki. A program keretében megtörténik a Sarokház étterem külső felújítása és eszközbeszerzése, a fagyizó épületének átalakítása és az üres épület bontása, valamint a temető környezetének rehabilitációja, illetve a ravatalozó és a kerítés felújítása.
  • Mosonmagyaróvár több mint 480 millió forintos rehabilitációs támogatást nyert, ami összességében mintegy 700 millió forintos beruházást tesz lehetővé. A mosonmagyaróvári rehabilitációs és funkcióbővítési program keretében a Fehér Ló épületében egyesítik a közösségi és közszolgáltatási funkciókat, ilyenformán szükséges elvégezni a létesítmény homlokzat–felújítását, belső korszerűsítését és funkcionális átalakítását — így használatba vennék a pincét, és megszűnnének a lakófunkciók. Emellett elvégzik a Kálvária téren lévő őstermelői piac pavilonjainak felújítását és bővítését, valamint megtörténnek az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzések, az Erzsébet téri város piacon pedig új, esztétikus, egységes megjelenésű sátrakat állítanak fel a piaci napokon.

Vas megyében Kőszeg, Vasvár, Celldömölk és Csepreg városokban végeznek fejlesztéseket:

  • Kőszeg közel 535 millió forintos rehabilitációs forrásban részesül, ami több mint 675 millió forintos fejlesztést tesz lehetővé. A városban elvégzik a Bakos virágudvar és nyitott műhely fejlesztését, a Torkos–házban kávézót és galériát hoznak létre, emellett felújítják a Boszorkánykonyhát és az Ajándékbolt épületét. A közösségi funkciók erősítése érdekében létrehozzák a fogyatékkal élő művészek pincegalériáját, a régészeti leletek bemutatására kialakítják a Kőtárat, a városi kötődés erősítése érdekében pedig kiemelt figyelmet fordítanak a kulturális és civil programok támogatására. A városrehabilitációs program keretében megvalósul a történelmi belváros közterületi megújítása illetve fejlesztése, ilyenformán a műtárgyak restaurálása mellett új padokat és pultokat helyeznek ki, elvégzik a terület régészeti feltárását, valamint új díszvilágítást kap a megújult városközpont. Mindezek mellett a közszolgáltatási funkció erősítése érdekében elvégzik az önkormányzat közigazgatási–ügyfélfogadási terének bővítését és korszerűsítését.
  • Vasvár számára több mint 340 millió forint uniós forrást ítéltek meg, ami összességében közel 450 millió forintos fejlesztést tesz lehetővé. A vasvári városrehabilitációs, közösségfejlesztési és gazdaságfejlesztési program keretében elvégzik a műemlékvédelem alatt álló kolostorban működő Vasbolt korszerűsítését; az egykori Serfőzőház, majd patika teljes rekonstrukcióját; valamint a Vaskapu fogadó felújítását és szobákkal illetve konyhával történő kibővítését. Megvalósul a könyvtár fejlesztése, a városközpontban található műemléktemplom homlokzati felújítása, valamint a Szent Domonkos kolostorban található múzeum fejlesztése és az udvar közösségi– illetve rendezvénytérré történő kialakítása. Újabb rendezvényhelyszínekkel bővül a történelmi városrész, a városközponthoz tartozó közterület–fejlesztések kapcsán elvégzik a szükséges útépítési és parkosítási munkálatokat, emellett pedig megtörténik a Polgármesteri Hivatal homlokzat–felújítása és nyílászáró–cseréje, valamint az épületet modern energiahordozókkal látják el.
  • Celldömölk közel 540 millió forint rehabilitációs támogatásban részesülhet, ami összességében mintegy 760 millió forintos beruházást tesz lehetővé. Celldömölkön felújítják és közösségi funkciókkal látják el a Tűzoltóság városközpontban található épületét, így a teljes körűen akadálymentesített létesítmény megfelelő hátteret biztosít majd a városi és a kistérség kulturális– és közösségi célú feladatainak. A Művelődési Központ 2005-ben már korszerűsített és kibővített épületében egy 90-100 fő befogadására alkalmas mozit alakítanak ki, emellett az Ifjúság tér és a betorkoló utcák nyomvonalvezetése megváltozik, a területen pedig új parkolókat alakítanak ki. A közterületi rehabilitáció keretében — többek között — felújítják a Szentháromság teret; a Dr. Géfin Lajos téren egy díszburkolattal ellátott új rendezvénytér létesül; a Hollósy Jusztián téri templomnál pedig új parkot alakítanak ki. A kereskedelmi központ komplex rehabilitációjával az emeleten valamint a tetőtérben újabb kereskedelmi egységek jönnek létre, kicserélik a közművet és a nyílászárókat, a homlokzatot pedig korszerű hőszigeteléssel látják el. Emellett teljes körűen felújítják a Kapuszín házat, valamint az 1770-es években épült Joachim házat.
  • Csepreg számára közel 412 millió forintos uniós forrást ítéltek meg, ami összességében mintegy 520 millió forintos fejlesztést tesz lehetővé. A csepregi városrehabilitációs program keretében megújítják az I. világháborús emlékművet és visszaállítják a városi pellengért is. A program keretében akadálymentesítik a Városházát és felújítják a Közösségi Szolgáltató Központot, emellett megújul a Művelődési Ház, de a projekt keretében rendezvényközpontot és turisztikai információs irodát is létrehoznak. A Promenád megújítása keretében sor kerül a közművek cseréjére is.

Zala megyében Keszthelyen, Zalaszentgróton és Hévízen végeznek fejlesztéseket:

  • Keszthely számára 530 millió forintos rehabilitációs támogatást ítéltek meg, ami összességében közel 1,5 milliárd forintos fejlesztést tesz lehetővé. Keszthelyen megtörténik — többek között — a Főtér térszíni rekonstrukciója, a Főtéri templom és a Várkert felújítása, emellett a közterület–fejlesztési program keretében szelektív hulladékszigeteket és informatikai térfigyelő rendszert alakítanak ki.
  • Zalaszentgrót számára több mint 245 millió forint támogatást ítéltek meg, ami több mint 324 forintos rehabilitációs fejlesztést tesz lehetővé. A zalaszentgróti városközpont funkcióbővítő megújítása a Templom térre terjed ki, ennek keretében városi rendezvény– és piacteret alakítanak ki, valamint kitiltják a területről a járműforgalmat. A közterületi rehabilitáció keretében — többek között — új világítást és burkolatot kap a Templom tér jelenlegi területe, egy teljesen új épületben kap majd helyet a kulturális információs iroda és az ifjúsági klub, emellett pedig rendezik a piac jelenlegi területét.
  • A Hévíz számára megítélt közel 490 millió forintos rehabilitációs támogatás összességében több mint 670 millió forintos beruházást tesz lehetővé. Hévízen összefüggő gyalogosövezetet alakítanak ki utcabútorokkal és kandeláberekkel; elvégzik a meglévő vendéglátó–ipari egység felújítását, korszerűsítését és akadálymentesítését; a Rózsakert Komplexum felújításának keretében pedig egy többfunkciós közösségi központot hoznak létre. Ugyancsak a Rózsakert Központ épületéhez kapcsolódóan alakítják a gyógyvíz kúraszerű fogyasztására alkalmas Ivócsarnokot. A csarnok belsőépítészeti kialakítása a széles körű történelmi és helytörténeti áttekintést szolgálja. A közterületi rekonstrukció keretében megvalósul a belterületi csapadékvíz–elvezető rendszer korszerűsítése is, így a csapadékcsatorna–hálózatot az érintett területen mintegy 766 méter hosszúságban fejlesztik.


A kormány eddig nyolc megyei jogú város rehabilitációs programjának támogatásáról döntött: Kaposvár, Nyíregyháza, Debrecen, Győr, Sopron, Szombathely, Székesfehérvár és Szolnok  belvárosának megújítására és átalakítására mintegy 10 milliárd forint uniós forrás fordítható, ami összességében közel 20 milliárd forintos fejlesztést tesz lehetővé. A megyei jogú városok fejlesztési pályázatait a kormány kiemelt projektté nyilvánította, lehetővé téve ezáltal a regionális és országos szinten is jelentős települések megújulását. A fejlesztések keretében újabb közösségi terek jönnek létre, múzeumok és üzletek nyílnak, közút–, köztér– és épület–felújításra kerül sor. A beruházások a jelentős gazdaságélénkítő hatás mellett a helyi közösségek és civil szervezetek megerősödésével, a kulturális kínálat bővülésével is járnak. A következő hetekben további, a komplex városrehabilitációt érintő fejlesztésekről születnek döntések.