NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Három prioritás a cseh elnökségi programban 2008. december 7.

A gazdaság, az energia és a külkapcsolatok – januártól ez a három téma uralja majd a Csehország általt elnökölt következő félévet.

„Európa határok nélkül” – ez a csehek mottója, akik január elsején veszik át az Európai Unió soros elnökségének stafétabotját a franciáktól. Milena Vicenova, az EU-hoz delegált cseh nagykövet kifejtette, hogy a jelmondat utalás Prága szabadpiaci orientációjára, különösen, ami az új tagok munkavállalóival szembeni korlátozások megszüntetését vagy az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelmi kapcsolatokat illeti.

A nagykövet bejelentése szerint az általa elnökölt időszakban Csehország a három „E”-re kíván összpontosítani. Ezek a következők: „economy and efficiency” (azaz gazdaság és hatékonyság), „energy” (energia), „external relations” (külkapcsolatok).

Vélhetően Prága teljes támogatásáról fogja biztosítani a Bizottság által a múlt héten előterjesztett gazdaságélénkítő csomagot, igaz, Milena Vicenova kiemelte azt is, hogy nem kívánnak „visszatérni a protekcionizmushoz és a túlzott állami szabályozáshoz”.

Többeket meglepett, hogy a külkapcsolatokról szólva a nagykövet nem tett említést az EU-orosz kapcsolatokról: a külpolitikai prioritások között a nyugat-balkáni országok integrációjának felgyorsítását, a keleti partnerséget és a transzatlanti kapcsolatokat említette, különös tekintettel az új Obama-adminisztációval kialakítandó kapcsolatokra, valamint a 2009 tavaszán Prágában rendezendő EU-USA-csúcstalálkozóra.

A cseh nagykövet reményének adott hangot, hogy a cseh parlament a jövő év első heteiben ratifikálni fogja a Lisszaboni Szerződést.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.