NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Útiterv készül a lisszaboni szerződés jövőjéről 2008. december 7.

A Lisszaboni Szerződés sorsa, az EU válasza a gazdasági és pénzügyi válságra, illetve klímaváltozás elleni küzdelem lesz a három fő témája az Európai Tanács december 11-12-i brüsszeli ülésének – jelentette be az Európai Parlamentben Jean-Pierre Jouyet francia Európa-ügyi miniszter.

 

Útitervet fog felvázolni az Európai Tanács soron következő ülése a Lisszaboni Szerződés körül kialakult patthelyzetből való kilábalásra – közölte az EP plenáris ülésén Jouyet. Emlékeztetett arra, hogy a szerződést már 25 tagállam parlamentje ratifikálta, s Írországban nemrég három fő alapelv leszögezésével zárult a júniusi sikertelen népszavazás utáni helyzetet felmérő társadalmi vita. Ezek: Írország nem szorulhat Európa peremére, kívánatos Írország teljeskörű részvétele az EU-ban és neki magának kell kell előállnia egy olyan megoldással, amely figyelembe veszi a referendum során megfogalmazott aggodalmakat.

Ami a gazdasági válságot illeti, Jouyet szerint az EU a javaslatok megfogalmazásával már megkezdte a válasz megfogalmazását a krízisre. Szerinte az európai bizottsági javaslatok helyes vágányon haladnak, az Európai Szociális Alap, a globalizációs alap és az Európai Beruházási Bank egyaránt kulcsszereplő lesz a megfelelő reagáláshoz. Alapvető fontosságúnak nevezte, hogy a válság terheinek zömét viselő kis- és középvállalatok számára biztosítsák a szükséges forrásokat.

A klímavédelmi-energiaügyi csomaggal kapcsolatban a miniszter kiemelte annak fontosságát, hogy még a francia EU-elnökség idején szülessen meg az egyezség, hogy az EU idejében felkészülhessen a globális klímavédelmi tárgyalások sorsdöntő, 2009. decemberi koppenhágai fordulójára.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.