NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Gazdaságélénkítés: tanácsi támogatás korlátokkal 2008. december 7.

Megszerezte kedden az EU27-ek pénzügyminisztereinek támogatását az Európai Bizottság 200 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagja, ami azonban nem jelenti azt, hogy mindenki egyetértene a terv minden részletével. A kormányok nem adtak például szabad kezet a Bizottságnak a fel nem használt költségvetési források fontos infrastrukturális beruházásokra való átcsoportosításához.

Átment az első nagy vizsgán az Európai Bizottság nagyszabású gazdaságélénkítési terve, amikor a tagállamok pénzügyminiszterei áldásukat adták a csomagra, amely 200 milliárd eurót, az uniós GDP 1,5 százalékát pumpálná a recesszió által fenyegetett európai gazdaságba. „A tagállamok reakciója általában kedvező volt, még ha nem is lehet teljes konszenzusról beszélni” – ismerte el az ülést követő sajtótájékoztatón Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos.

A legnagyobb ellenállás elsősorban a nettó befizető országok – Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország és Ausztria – és Lengyelország részéről a javaslatnak azzal a részével szemben bontakozott ki, ami lehetőséget adna az uniós költségvetési maradék (a Bizottság becslése szerint körülbelül 5 milliárd euró) közlekedési, energia és távközlési infrastruktúra-fejlesztési beruházásokra való szabad felhasználására. A tagállamok világossá tették, hogy ha a jövőben hozzá is járulnának ehhez, nem adnak szabad kezet a Bizottságnak a források költségvetési fejezetek közötti átcsoportosításában.

Peer Steinbrück, a csomagot kezdetben bíráló német pénzügyminiszter sem kérdőjelezte meg a keresletélénkítés szükségességét, de értesülések szerint nyilvánvalóvá tette, hogy nem ért egyet minden abban javasolt eszközzel, amelyeket nem is kíván kihasználni. A bizottsági javaslat egyfajta katalógus, amiből a tagállamok saját belátásuk szerint választhatnak, de az adott kereteken belül nem korlátozhatják a másik mozgásterét.

Mint ismert, a Bizottság uniós és nemzeti intézkedések egyvelegéből álló, összesen mintegy 200 milliárd euró értékű élénkítőcsomagot javasolt múlt héten, hogy kihúzza az európai gazdaságot a recesszióból. A konjunktúra-növelő intézkedéseknek időbenieknek, időben behatároltnak, célzottnak és főként összehangoltnak kell lenniük a tagállamok között, nehogy az egyes országok által meghúzott lépéseknek mások igyák meg a levét. Joaquín Almunia makrogazdasági ügyekben illetékes biztos még az Ecofin-ülés előtt bejelentette, hogy a Bizottság november 3-i őszi gazdasági előrejelzése óta tovább romlottak a kilátások, ugyanis mindazon kockázatok testet öltöttek, amelyekkel Brüsszel akkor még csak mint veszéllyel számolt. A biztos szerint ez egy újabb érv a hatékony cselekvés mellett.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.