NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

„Határtalanul” fontos uniós fejlesztések2008. december 10.

Hamarosan lezárulnak az INTERREG programok Magyarországon. A határ menti és a különböző uniós országok régiói közötti együttműködéseket segítő EU-program keretében 2004 óta több mint 17 milliárd forintot fordíthattunk többek között határon átnyúló üzleti, környezet- és természetvédelmi, illetve kulturális együttműködésekre, valamint kisebb határ menti közlekedési beruházásokra. A program zárásaként nemzetközi konferenciát tartott december 10-én Budapesten a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és programok közreműködő szervezete, a VÁTI Kht. A tapasztalatok összegzése már csak azért is fontos, mert az INTERREG-program folytatásaként, az úgynevezett Európai Területi Együttműködések keretében 2013-ig 170 milliárd forintnyi uniós támogatást fordíthatnak a magyarországi megyék és a szomszédos régiók hasonló célú fejlesztésekre.

Sikerrel teljesítette Magyarország a 2004–2006-os időszak INTERREG-programjait. A hazánkat érintő 4 határ menti, 1 interregionális és 1 transznacionális együttműködési program keretében uniós és hazai forrásból összesen 68,6 millió eurót – több mint 17 milliárd forintot fordítottak sikerrel ilyen célú fejlesztésekre a pályázók.

Az INTERREG-programok megvalósítása során volt jó néhány példaértékű kezdeményezés. Több mint 117 millió forint jutott például a magyar–szlovák határ mentén, az Ipoly völgyében, a Bodrog térségében és az Aggteleki karsztnál a felszín alatti vízbázisok környezeti állapotának felmérésére és e vízbázis fenntartható használatához szükséges elemzések elkészítésére. Több mint 45 millió forint jutott a magyar–szlovák határ menti térség kis- és közepes vállalkozásainak együttműködésének ösztönzésére, 12 millió pedig a miskolci és a kassai színház együttműködésére. Fontos terület volt a turisztika is: INTERREG-támogatással közös akcióterv készült a révkomáromi Öregvár és Újvár hasznosítására, a magyar–szlovén együttműködés keretében pedig közös turisztikai térséget alakítottak ki az Őrségben, összesen 44 millió forintos EU-támogatással.

A kibővülő Európában már nem a határ a fontos, ami elválaszt, hanem az út, ami összeköt – ennek jegyében 115 millió forint INTERREG-támogatás jutott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karos községet a szlovákiai Bodrogszerdahellyel összekötő út aszfaltozására, 158 millió forint pedig a kerékpárút megépítésére a Kiszombor–csanádi határátkelőhelyhez.

Noha az 2004-2006-os INTERREG közösségi kezdeményezés programok megvalósítási szakasza fejeződött most be, a célkitűzések megmaradnak. A 2007-2013-as időszakban Magyarország 7 határmenti, 2 transznacionális és 4 interregionális programban vehet részt. A 7 határmenti együttműködési program keretében pedig a 19 magyarországi megye közül 15-nek a pályázói számíthatnak uniós támogatásra. A magyar–román és a magyar–szlovák együttműködési program első pályázatai az ősszel már meg is jelentek.

A 2004–2006-os magyar eredményeinek elismerése is, hogy az előttünk álló időszakban a 7 hazánkat érintő határmenti programból 5-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség töltheti be az irányító hatóság szerepét.