NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A beigli és az INTERREG programok kapcsolatáról, decemberben, országszerte2008. december 17.

Lezárultak az INTERREG programok Magyarországon. A határ menti és a különböző uniós országok régiói közötti együttműködéseket segítő EU-program keretében 2004 óta több mint 17 milliárd forintot fordíthattunk többek között határon átnyúló üzleti, környezet- és természetvédelmi, illetve kulturális együttműködésekre, valamint kisebb határ menti közlekedési beruházásokra.

A megvalósult régiós beruházásokról a projektgazdák két napon keresztül, december 16-17-e között, mintegy tizenhárom helyszínen tájékoztatják a lakosságot. A tapasztalatok összegzése azért is fontos, mert az INTERREG-program folytatásaként, az úgynevezett Európai Területi Együttműködések keretében 2013-ig 170 milliárd forintot fordíthatnak a magyarországi régiók és megyék hasonló célú fejlesztésekre.


Sikerrel teljesítette Magyarország a 2004–2006-os időszak INTERREG-programjait. Az összesen 8 hazánkat érintő határ menti és interregionális együttműködési program kere¬tében uniós és hazai forrásból összesen 68,6 millió eurót – több mint 17 milliárd forintot fordítottak sikerrel ilyen célú fejlesztésekre a pályázók.

December 16-17-e között számos ilyen sikertörténet várja a látogatókat országszerte, megmutatva a jelentős beruházások eredményeit.

Sok helyütt információs pultok és tájékoztató anyagok, valamint az egyes projektek gazdái várják az érdeklődőket, máshol kisebb rendezvények kíséretében zajlanak a nyílt napok.
A VÁTI Kht. mint szervező minden érdeklődőt vár a szombathelyi-, és vasvári városházán, az oszkói faluházban, a rimóci közösségi házban, Karoson a kultúrházban valamint, az aggteleki Tourinform irodában. Kétvölgyön beiglivel és forralt borral vendégelik meg a betérőket, miközben Szegeden az önkormányzat gyermek-rajzpályázatot hirdet a legkisebbeknek, nyereményül pedig értékes állatkerti belépőkkel jutalmazzák majd a legjobbakat. Gyermekprogramokat terveznek a hollókői porcelán manufaktúrában a Dr. Román András Látogató Központban, valamint a bólyi faluházban is, a Sárospataki Múzeumban pedig ingyenes belépővel várják a látogatókat a szervezők. Mórahalomról a kilátóhoz és a Bivalytartó telephez kirándulhatnak túra vezetőkkel az érdeklődök, míg Mosonmagyaróváron a helyi vár fogadja  a kellemes programot tervező családokat.

A szervezők remélik, hogy az Európai Unió által támogatott kétnapos koncentrált programsorozattal közelebb hozzák a lakossághoz is az interregionális fejlesztések rendszerét, a kézzel fogható eredmények láttán pedig a valódi sikereiket.

Az érdeklődők a helyi rádiókból és regionális lapokból tájékozódhatnak az egyes helyszínek nyújtotta rendezvényekről, eseményekről és időpontokról.