NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megjelent a TÁMOP 5. 2 .2 pályázat2008. december 19.

Felhívjuk tisztelt pályázóink figyelmét, hogy megjelent a TÁMOP 5. 2 .2 jelű, "A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű térségekre" című pályázat.

Számos kutatás kimutatta, hogy a szegénysorban élő gyermekek komoly értelemi, érzelmi és nyelvi hátrányokkal indulnak az iskolakezdésnél. Ugyanakkor nem engedhetjük, hogy egész életükön át viseljék az esélytelenek stigmáját csupán azért, mert „rossz helyre” születtek. Speciális helyi felzárkóztatási programok kellenek tehát számukra. Most jelentős európai uniós támogatásokból kaphat új lendületet a gyerekszegénység elleni harc.

A pályázat célja olyan helyi Biztos Kezdet programok megvalósítása, amelyek a helyi szükségletekhez igazodóan hatékonyan segítik a szegénységben élő 0-5 éves gyerekek fejlődését, és ez által hozzájárulnak a szegénység újratermelődésének megakadályozásához. A program során el kell érni, hogy a megfelelő emberi és tárgyi környezet biztosításával a résztvevő tanköteles korba érő gyermekek minden fejlődési területen elérjék a veleszületett képességeik optimumát. Támogatható tehát minden olyan fejlesztés, amely a következő célok valamelyikét szolgálja: gyerekek képességeinek kibontakoztatása, a szülőkkel való együttműködés és a közösségi részvétel erősítése, szakemberek közötti együttműködés fokozása, illetve a program integrálása.

Pályázhatnak helyi önkormányzati végrehajtó költségvetési szervek, helyi kisebbségi önkormányzati végrehajtó költségvetési szervek, önkormányzati fejlesztési társulások, többcélú kistérségi társulások, egyházi szervezetek, alapítványok, egyesületek és non-profit gazdasági társaságok.

A vissza nem térítendő támogatás összege 30 és 60 millió forint közt mozoghat minden régióban.

A pályázatok beadására 2008. december 29. és 2009. február 15. között van lehetőség.