NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Székesfehérvár és térsége szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése uniós támogatással2008. december 20.

A kormány a héten döntött a Székesfehérvár és térsége szennyvízcsatorna-hálózatának bővítéséről szóló uniós nagyprojekt támogatásáról - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A 8,5 milliárdos beruházással teljessé válik Székesfehérvár csatornázottsága, és kiépül a szennyvízelvezetés Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen is. A három település szennyvizét a jelenleg szabad kapacitásokkal rendelkező székesfehérvári szennyvíztisztítóban kezelik majd. A települések a Velencei-tó érzékeny, illetve fokozottan érzékeny vízgyűjtőjén helyezkednek el, így a fejlesztéssel lehetővé válik a tó vízminőségének megóvása, és mintegy 15 ezer lakos életminősége is javul.

A székesfehérvári szennyvízelvezetési agglomeráció kilenc települést foglal magába, és 86,5%-os csatornázottság jellemzi. A projekt ebből négy települést érint: Pákozdon, Pátkán és Seregélyesen nincs csatorna-hálózat, ott ki kell építeni, ezenkívül Székesfehérvár bizonyos városrészein (pl. Öreghegy, Feketehegy, Csala, Kisfalud, Börgönd) is hiányzik az ellátás, azt is bővíteni kell. Az új szennyvíz-átvezetések miatt a város egyes főgyűjtőit is rekonstruálni fogják, illetve helyenként a vezetékek átmérőjét is növelni kell.
A tervek szerint megépítenek összesen több mint 180 km csatornát, gyűjtőt és főgyűjtőt, felújítanak több mint 3 km vezetéket, megépítenek 26 átemelőt és több mint 200 házi beemelő szivattyút is. A program befejezésekor, a több mint 6700 új bekötéssel az agglomerációban közel 100%-os lesz a csatornázottság.

Az érintett települések és településrészek a Velencei-tó érzékeny és fokozottan érzékeny vízgyűjtő területén találhatók, ezért különösen fontos a keletkező szennyvizek megfelelő összegyűjtése, elszállítása és kezelése. A projekt eredményeképp javul a Velencei-tóba jutó felszín alatti vizek minősége, így lehetővé válik a tó vízminőségének megóvása, a veszélyeztetettség csökkentése is.

A három újonnan csatlakozó település szennyvízét a megyeközpont szennyvíztisztító telepén fogják tisztítani, amelyet az ezredfordulón korszerűsítettek, és jelenleg szabad kapacitásokkal rendelkezik.

A projekt tervezett összköltsége 8,57 milliárd forint, melyből 6,43 milliárd forint az uniós támogatás. A fennmaradó 2,14 milliárd forintot a négy önkormányzat önerőként biztosítja.

A tervek szerint a jövő év első felében lezajlanak a közbeszerzési eljárások, ezt követően kezdődhet meg a kivitelezés. A beruházás várhatóan 2010 végére készül el.