NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

RÉSZLETES ISMERTETŐ A TÁMOGATÁSRÓL2008. december 20.

Az Európai Bizottság és Svájc 2006. február 27-én kétoldalú megállapodást írt alá a svájci kormány által létrehozott Svájci Hozzájárulásról. A megállapodás értelmében Svájc a 10 újonnan csatlakozott ország részére egyszeri, vissza nem térítendő támogatásként 5 éven keresztül összesen 1 milliárd svájci frank hozzájárulást biztosít. Ebből Magyarország részesedése 130.738.000 svájci frank (mintegy 20 milliárd forint). A támogatás felhasználásnak feltételeiről az egyeztetések Svájc és Magyarország között lezárultak.


Swiss Contribution V3

A kétoldalú megállapodás határozza meg a Svájc és a támogatásból részesülő tagállamok közötti együttműködés kereteit, amelynek mentén a kétoldalú tárgyalások az egyes tagállamokkal – ennek keretében 2007 januárjában Svájc és Magyarország között is – megindulhattak a források fogadásának keretei, a támogatásterületek valamint a pályázati rendszer meghatározása érdekében. A kétoldalú megállapodás a Svájci Hozzájárulásból támogatható négy fő prioritásterületet rögzít az alábbiak szerint:

1. Biztonság, stabilitás, reformok

2. Környezetvédelem és infrastruktúra

3. A magánszektor támogatása

4. Humánerőforrás- és társadalomfejlesztés

A prioritásterületeken belüli konkrét támogatásterületeket a Keretmegállpodás fogja rögzíteni.

A hazai szabályozás kialakítása érdekében megszületett a ’„Svájci Hozzájárulás” elnevezésű program területeiről és tárgyalási irányelveiről’ szóló 2032/2007. (III.7.) Korm. határozat, amely kijelöli a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget a Svájci Hozzájárulás program tekintetében a lebonyolítás koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátására. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhatalmazást kapott továbbá arra, hogy 2007 folyamán kialakítsa a Svájci Hozzájárulás lebonyolításának kereteit, amely az egyeztetések lezárulásával ez év őszére a Keretmegállapodás szintjén lezárult.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársai és Svájc képviselői között 2007. január 15-én megindult egyeztetések alkalmával a hazai – az érintett minisztériumok képviselői, valamint a civil szféra képviselői bevonásával – egyeztetések előrehaladásával összhangban került véglegesítésre a Keretmegállapodás és annak mellékletei.

A donor ország a többi országban is felmérte és kialakította azt a szerkezeti struktúrát, amely közel azonos módon kezeli majd a program lebonyolítását az egyes kedvezményezett tagállamokban. A tárgyalások lezárulásával a Kormány felhatalmazását követően 2007. december 20-án, Bernben került sor a Keretmegállapodás aláírására Svájc és Magyarország között. A hazai szabályozási rendszer kialakítása jelenleg folyamatban van, az első pályázati kiírások legkorábban 2008 nyarán jelenhetnek meg, a projektjavaslatok benyújtása ettől az időponttól lehetséges.