NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A gazdaság talpra állítására költené a legtöbbet az EU 2008. december 27.

A jövő évi uniós költségvetés a korábban javasoltnál több pénzt juttat a növekedés, a kohézió és a foglalkoztatás támogatására. Az Európai Parlament óriási többséggel megszavata a 2009-es büdzsét.

Jövőre az uniós költségvetés relatíve legnagyobb részét, egész pontosan 45 százalékát, azaz 60 milliárd eurót, kutatásra, innovációra, foglalkoztatásra és regionális fejlesztési programokra költi majd el az EU. Ezek – az Európai Bizottság reményei szerint – a különböző rövid- és hosszú távú intézkedésekkel egyetemben segíthetnek Európának abban, hogy gyors és hatékony választ adjon a mostani gazdasági válságból fakadó kihívásokra. A testület közleménye szerint 2009-ben 12 milliárd eurót költenek olyan beruházásokra, melyek elősegítik a kontinens versenyképességét (ez 6,2 százalékkal magasabb a 2008-as összegnél).

A jövő évi büdzsére az Európai Parlament csütörtökön 539-33-27 arányban adta áldását: ennek összege a kifizetések szintjén 116,096 milliárd euróra rúg (ez az össztermék 0,894 százaléka), a pénzügyi kötelezettségvállalás szintjén pedig 133,845 milliárd eurót tesz ki, ami az összes GDP 1,03 százaléka. Ez lehetővé teszi, hogy több pénz jusson a Parlament által az első olvasatban prioritásként megjelölt területekre (ilyen például az első fejezet: foglalkoztatás, növekedés, kohézió, versenyképesség). A korábbi tervezethez képest többet kap a műholdas Galileo-program, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex. Emelkedik az Európai Menekültalap, valamint az energiával, a klímaváltozással kapcsolatos politikák költségvetése is.

Az uniós pénzek több mint 40 százalékát továbbra is a mezőgazdaság viszi el, a környezetvédelemre és a vidékfejlesztésre juttatandó összegek 2,9 százalékkal növekedtek. Ezzel egyidőben 11 százalékkal többet kap a kutatás, és 22 százalékkal több jut innovációra is. A felzárkóztatási programokra közel 48,5 milliárd eurót különít el a jövő évi büdzsé (ez 2,5 százalékos növekedés a 2008-as esztendőhöz képest). Ráadásul egy, a napokban ismertetett megállapodásnak köszönhetően (lásd a BruxInfo 2008. december 18-i hírlevelét) a Bizottság felgyorsítaná a felzárkóztatási programok kifizetéseit, ezzel is segítve a válság sújtotta kis- és középvállalkozásokat. A kohéziós és strukturális alapok 50 százaléka egyébként a 12 új tagállam felzárkóztatását szolgálja.

Az EU globális szerepvállalására jövőre több mint 8 milliárd euró jut (ez 7 százalékos növekedés a 2008-as évhez képest). A legtöbb pénzt ebből az összegből a közel-keleti békefolyamat (361 millió euró), az afganisztáni szerepvállalás (231 millió euró) és a koszovói stabilitás elősegítésére (261 millió euró) költi el az Unió. Az idei évhez képest a legnagyobb növekedés a terrorizmus és a bűnözés leküzdését, illetve a bevándorlási ügyek kezelését szolgáló intézkedések kapcsán tapasztalható: jövőre ugyanis ezekre a célokra 864 millió euró jut, ami 18 százalékkal több a 2008-as összegeknél.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.