NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Zöld út az első magyar nagyprojektnek2008. december 27.

Az Európai Bizottság jóváhagyta az első magyar nagyprojektet, a debreceni villamoshálózat fejlesztését. A 2-es villamoshálózat fejlesztése közel 18 milliárd forintba kerül. A beruházás a tervek szerint 2011 végére fejeződik be.

Az Európai Bizottság zöld jelzést adott az első magyar nagyprojektnek, a debreceni villamoshálózat fejlesztésének. A beruházás azért is kiemelt jelentőségű, mert a debrecenihez hasonló magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a válság miatt szembesül az építőipar, a munkaerőpiac – nyilatkozta a döntés kapcsán Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Hozzátette, a következő másfél évben 1800 milliárd értékű megrendelés segíti a magyar vállalkozókat és munkavállalókat.

Magyarország több mint negyven nagyprojektet nevezett meg, ezek közül 19 rendelkezik már a kormány jóváhagyásával. Az NFÜ közleményéből kiderül, hogy a brüsszeli döntéshozókhoz már 15-öt ki is küldött Magyarország, így a debreceni projekten túl további 14 várja Brüsszel támogató döntését. Ezek mindegyike közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházás, és értéküknél fogva mind egyedi brüsszeli jóváhagyást igényelnek

A magyar nagyprojektek között olyan jelentős közlekedési beruházások szerepelnek, mint a 4-es metró, a szegedi és a miskolci villamoshálózat fejlesztése, az M7-es autópálya, az M43-as gyorsforgalmi út építése, valamint a Kelenföld–Székesfehérvár-vasútvonal fejlesztése. De brüsszeli jóváhagyásra várnak már olyan jelentős környezetvédelmi fejlesztések is, mint a Közép-Dunavidéki hulladéklerakók rekultivációja, Békéscsaba és Nyíregyháza csatornázási és szennyvízprogramja, vagy éppen Makó és térségének szennyvízprogramja.

A debreceni projekt célja a városi tömegközlekedés szolgáltatási színvonalának javítása, a közösségi közlekedés népszerűbbé tétele, de cél a környezeti terhelés csökkentése is. A fejlesztés legalább 100 ezer debreceni és környéken élő mindennapjait teszi könnyebbé. A projekt keretében a 2-es villamosnak 7,8 km új villamospályát építenek, 12 akadálymentesített megállóval. Az új vonalra 18 darab új akadálymentesített járművet is beszereznek.

A projekt befejezésének várható időpontja 2011. december 31. Összköltsége megközelíti a 18 milliárd forintot, a hazai és uniós támogatási összeg pedig közel 16 milliárd forint.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.