NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújul a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal2008. december 29.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 45 milliárd forintos támogatásával korszerűsödik a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd közötti vasútvonal.

A teljes vonalon megtörténik a jelenlegi 60-80km/h-ról 120 km/h közlekedési sebesség megteremtése és a tengelyterhelés felemelése. A már villamosított és korszerű biztosítóberendezéssel felszerelt Sopron-Szombathely vonalszakaszhoz hasonlóan a Szombathely-Szentgotthárd közötti vonalszakasz villamosítása és azon korszerű biztosítóberendezés telepítése is megvalósul.


A 116 km hosszú egyvágányú vasútvonal a Bécs–Sopron–Szombathely–Szentgotthárd–Graz korridor magyarországi szakasza. A teljes vonalon megtörténik a jelenlegi 60-80km/h-ról 120 km/h közlekedési sebesség megteremtése, és a tengelyterhelés felemelése 210kN-ról 225 kN-ra. Ezenkívül a már villamosított és korszerű biztosítóberendezéssel felszerelt Sopron-Szombathely vonalszakaszhoz hasonlóan a Szombathely-Szentgotthárd közötti vonalszakasz villamosítása és azon korszerű biztosítóberendezés telepítése is megvalósul, egységesen 55 cm magasságú peronok épülnek. A nemzetközi tehervonatok számára négy állomáson megtörténik a vágányok hosszának meghosszabbítása 750 méterre. Az útátjárók korszerű biztosítóberendezéssel kerülnek felszerelésre, illetve ahol lehetséges ott megszűntetésre. A személyszállítás minősége új, korszerű, elektromos motorvonatok beszerzésével fog javulni.
A 48 milliárd összköltségű fejlesztésnek köszönhetően a meetidő csökken mind az utas-, mind az áruforgalomban, nő a szállítási és közlekedési biztonság, emellett erőteljesen csökken a zaj és légszennyezés. A projekt révén javul a régió elérhetősége, erősödnek a regionális és a határon átnyúló kapcsolatok. A projekt megvalósítása növeli a társadalmi mobilitást, az emelt peronok és az akadálymentesített állomások és megállóhelyek alkalmazásával az infrastruktúra elérése az időseké s a mozgáskorlátozottak számára is javul.