NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós pénzből stabilizálják az omladozó sziklafalat Nyergesújfalun2009. január 19.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv több mint 200 millió forintos támogatásának segítségével stabilizálják a mára szinte életveszélyessé vált, omladozó sziklafalat a 10-es főút mellett Nyergesújfalun.

Az erről szóló támogatási szerződést január 19-én írták alá. A stabilizáció eredményeképpen a 10-es főút és az alatta húzódó vasútvonal forgalombiztonsága teljes értékű lesz, a kerékpárutat és járdát rendeltetésszerűen lehet majd használni és nagyban csökkennek az útszakasz fenntartási munkái, költségei.

Január 19-én délelőtt aláírták a 10-es főút melletti sziklafal stabilizációját elősegítő, uniós forrásból megvalósuló kiemelt projekt támogatási szerződését Nyergesújfalun. A település önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Programja keretében nyerte el a projekt megvalósításához szükséges több mint 206 millió forintot, amelyhez még 36 millió forintot saját forrásból biztosít a város.

Az út fölé magasodó sziklafal az elmúlt időszakban rendszeresen pergett, az omladék anyag rázuhant az alatta lévő kerékpárútra és a 10-es főútra, veszélyeztetve a közlekedők testi épségét. A 10-es főút mind Nyergesújfalu, mind a térség legfontosabb közlekedési útja, ezért védelme kiemelt jelentőségű.

A ma még omladozó, életveszélyes sziklafal stabilizációja horgonyokkal rögzített acélhálózással és növényzettelepítéssel valósul meg, ezzel a partfal-rehabilitációs munkával 258 méter hosszúságú szakaszon válik biztonságosabbá a közlekedés.

A partfal-rehabilitációval elkerülhető a közút és vasútvonal, valamint a kerékpárút és járda áthelyezésének költsége. Ez a partfal biztosít majd védelmet a felette elhelyezkedő, nyilvántartott régészeti lelőhely számára is.

A projekt kivitelezése előreláthatóan 2009 telére fejeződik be, ezzel a 10-es főút veszélyeztetettsége megszűnik, a közlekedés biztonságossá válik.