NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Környezettudatos távhőszolgáltatás uniós támogatással - új biogázkazánt helyeztek üzembe Miskolcon2009. január 28.

Az orosz-ukrán gázvita kapcsán immár harmadik esztendeje vált bizonytalanná Európa gázellátása. A kiszolgáltatottság csökkentése, a biztonságos energiaellátás igénye arra ösztönzi az energiaszolgáltató társaságokat, hogy az üzembiztonság érdekében egyre nagyobb mértékben forduljanak az alternatív, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázása felé.

A kilencvenes években komoly problémát jelentett Miskolc város és a környező települések kommunális hulladékának szakszerű elhelyezése. 2006. június 1-jén Miskolcon, a Bogáncs úton bezárt Magyarország legnagyobb kommunális hulladéktelepe, ezt követően - még 2006-ban - uniós támogatással rekultiválták. A lezárt felszín alatt a szerves anyagok bomlásából biogáz keletkezett, melynek felhasználása mind környezetvédelmi, mind gazdaságossági szempontból előnyös.

2008 tavaszán a keletkező biogáz hasznosítására a Miskolci Hőszolgáltató Kft. 197 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív program keretében. Így a beruházás közel 40%-át az Európai Unió finanszírozza.

A beruházás két ütemben valósul meg. Az első ütemben 2050 méter gázvezeték kiépítése után, a Hejőcsabai lakótelep fűtőművében telepítették a biogáz égetésére alkalmas, korszerű égővel felszerelt kazánt, amelyet január 27-én Káli Sándor polgármester ünnepélyesen üzembe helyezett.

A projekt második ütemében a jelenlegi rendszer kiegészül egy villamos-energiatermelésre alkalmas gázmotorral, és a továbbiakban a gázmotorral termelt hőenergia hasznosul a távhőszolgáltatásban.

A Hejőcsabai lakótelepen élők körében készített felmérés szerint környezetvédelmi szempontból a lakosság 93%-a, míg a földgáz felhasználás csökkentése szempontjából 100%-a tartotta fontosnak a biogáz felhasználását a távhőszolgáltatásban.

A biogáz energia felhasználásának elsődleges célja, a földgáz energiától való függőség csökkentése, valamint, hogy az olcsó, természeti környezetben megtalálható energia a lakosság életkörülményeit javítsa. A zöldenergia minél nagyobb arányú hasznosítása kedvezően járul hozzá a tisztább és egészségesebb lakókörnyezethez.