NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Válságkezelés, forrásátcsoportosítás2009. január 29.

A kormány a válságkezelő és gazdaságélénkítő csomag segítségével 1400 milliárd forintot kíván közvetlenül elérhetővé tenni a hazai vállalkozások számára a következő két évben, melynek részeként — többek között — uniós forrásokat csoportosít át a magyarországi munkahelyek érdekében. A kormány elsődleges célja, hogy a vállalkozások megőrizhessék működőképességüket, új munkahelyeket teremtsen, illetve megőrizze a meglévőket — minden kormányzati eszközt, funkciót és korábbi elképzelést ennek a célnak vet alá. Az átcsoportosítások mindössze egyetlen, már kiírt pályázatot érintenek, így a KÖZOP 3.2 kerékpárút–hálózat fejlesztési pályázatot fel kell függeszteni. A pályázat felfüggesztése a már nyertes projekteket nem érinti, és más forrásokból továbbra is van lehetőség kerékpárút–fejlesztésre pályázni.

A válságkezelő és gazdaságélénkítő programot a kormány részben az uniós források átcsoportosításából fedezi: a kormány úgy kívánja felhasználni az uniós forrásokat, hogy azok a lehető legnagyobb védelmet nyújtsák Magyarországnak a világgazdasági válság hatásaival szemben. A kormány összesen több mint 260 milliárd forintos átcsoportosításról döntött az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjai között, hogy munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését segítse. Az átcsoportosítások jórészt a Gazdasági Operatív Programba történtek, ugyanis ezen program elsődleges címzettjei a magyar munkahelyek 65-70 százalékát biztosító  kis– és középvállalkozások:

  • 16 milliárd forintot csoportosítottak át az Államreform Operatív Programból a Társadalmi Megújulás Operatív Programba; a Közlekedési Operatív programból 60 milliárd forint, a Társadalmi Infrastruktúra Programból pedig 51 milliárd forint került a Gazdaságfejlesztési Operatív Programba;
  • az operatív programokon belüli átcsoportosítások következtében 20 milliárd forintot fordíthatnak gazdaságfejlesztésre a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Programon belül; a Társadalmi Megújulás Operatív Programon belül 60 milliárd forintot fordíthatnak a vállalkozások munkahelymegtartó és bővítő járulékkedvezményére; a Gazdaságfejlesztési Operatív Programon belüli forrás-előrehozásra pedig 53 milliárd forint jut.

Az átcsoportosítások egyetlen már kiírt pályázatot érintenek, így a 2008 áprilisában kiírt KÖZOP 3.2 kerékpárút–hálózat fejlesztési pályázatot fel kell függeszteni. Az átcsoportosítás a már elbírált és támogatott pályázatokat nem érinti, így a program 2007-2013 közötti időszakra előirányzott 14 milliárd forintos fejlesztési keretéből 12 milliárd forintot fordíthatnak a Gazdasági Operatív Programon belül válságkezelésre és gazdaságélénkítésre. A maradék 2 milliárd forintból pedig a már támogatott kerékpár projekteket folytatják.

Kerékpárút–fejlesztésre azonban más forrásokból továbbra is lesz lehetőség: egyrészt a regionális operatív programokon belül továbbra is kitüntetett figyelmet kapnak a kerékpárút–fejlesztési projektek, másrészt az 1-3 számjegyű utak fejlesztései esetében kerékpárút–fejlesztéseket is végre lehet hajtani.