NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújul Pápa barokk belvárosa2009. február 11.

A Közép-dunántúli Regionális Operatív Program "Települési (al)központok kialakítása és értékmegőrző rehabilitációja" pályázat keretében Pápa városa több mint 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a helyi városközpont értékmegőrző rehabilitációjára- jelentette be a pápai Fő téren február 10-én tartott sajtótájékoztatón Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

A projekt keretében nemcsak Pápa barokk főtere újul meg, hanem az önkormányzat B épülete valamint az okmányiroda is. Az 1,8 milliárd összköltségvetésű beruházás keretében ügyfélszolgálati iroda kialakítását, járdafelújítást, akadálymentesítést, szökőkút elhelyezését valamint térvilágítás fejlesztését is tervezik a belvárosban- mondta el dr. Kovács Zoltán, Pápa Város polgármestere.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 6 milliárd forint összeget különített el munkahelyek megtartása céljából. A támogatásra eddig 60 pályázat érkezett be mintegy 2,8 milliárd forint összegű támogatási igénnyel. A kuratóriumi döntések első köre lezárult, amely szerint a Herendi Porcelánmanufaktúra kérelmét elfogadták, így a társaság 217 millió forintos támogatásra számíthat, melyet a munkahelyek megtartására fordítanak majd- mondta el ugyanezen sajtótájékoztató keretében a szociális és munkaügyi miniszter. Szűcs Erika hozzátette, a döntés értelmében a manufaktúra akár 2 héten belül megkaphatja az első 25%-os előleget a megítélt támogatásból. A miniszter tájékoztatása szerint az OFK kuratóriuma hetente ülésezik, így folyamatosan döntenek a beérkező pályázatokról, igényekről. Elmondása szerint a munkahelymegtartást célzó támogatás iránt nagy az érdeklődés főként a kis- és középvállalkozások részéről. Pápa3_

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta, a munkavállalói tulajdonban lévő társaság közel ezer fős speciális tudással rendelkező dolgozóját nem lehet pótolni,  elbocsátásuknak komoly következménye lenne, ezért döntöttek az állami támogatás lehetősége mellett és nyújtották be pályázatukat az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz.

A Pápa belvárosának megújításáról szóló sajtótájékoztató mellett Szűcs Erika szociális miniszter egy akadálymentesítési beruházást is átadott a külsővati Idősek Otthona és Módszertani Intézményben.
Az otthon komplex akadálymentesítésére a Közép-Dunántúli Operatív Program pályázatán nyert el 20 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást a fenntartó Veszprém Megyei Önkormányzat. A beruházás összköltsége meghaladja a 25 millió forintot. A projekt keretében többek között rámpák, a főbejárati előcsarnokból induló lift került beépítésre valamint akadálymentesítették az épület helyiségeit, udvarát, kápolnáját is.