NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújul Nagykanizsa városközpontja2009. február 12.

Összesen több mint másfél milliárd forint európai uniós és befektetői forrásból valósulhat meg Nagykanizsa megyei jogú város központjának funkcióbővítő fejlesztése. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében újabb közösségi terek jönnek létre, üzletek nyílnak, közút-, köztér- és épületfelújításra kerül sor. A jelentős gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatás mellett a városrehabilitáció a helyi közösség megerősödésével, a kulturális kínálat növekedésével is jár. 2007-2010 között közel 200 milliárd forint áll rendelkezésre városfejlesztésre, ebből a keretből 2009. elejéig 149 város közel 100 milliárd forintnyi városfejlesztési forrást már meg is nyert.

Február 11-én ülésén döntött a kormány Nagykanizsa megyei jogú város rehabilitációjának kiemelt projektté nyilvánításáról. A projekt célja a városközpont megújítása, melynek legfontosabb eleme az Erzsébet tér, mint történelmi városmag rekonstrukciója, közösségi és üzleti központi helyszín kialakítása.
Az Erzsébet tér megújításával nemcsak a történelmi hangulat áll vissza, hanem egy rendezvénytér is kialakításra kerül, zenepavilonnal, szobrokkal, szökőkúttal, a vár makettjével, közösségi kerékpártárolót alakítanak ki, illetve egy részén fásítást valósítanak meg. A rekonstrukcióval alkalmassá teszik a teret arra, hogy betöltse a város közösségi, közigazgatási, kereskedelmi központi funkcióját.
A fejlesztés során a Fő utcát 2x2 sávosról 2x1 sávossá alakítják át a gyalogos sétány és a kerékpárút megépítésével. Ezzel a történelmi városmag tereit összekötik a sétáló utcával, a kerékpárutat pedig továbbvezetik a sétakerthez és a strandhoz is.
A közlekedés átszervezésével a kialakítandó központi városmag forgalom-csillapítása az elsődleges cél.
A városrehabilitációs projekt nem elhanyagolható következménye, hogy az építési munkák helyi munkavállalóknak és cégeknek adnak munkalehetőséget, míg az idegenforgalmi, vendéglátó, kereskedelmi és kulturális létesítményeknek köszönhetően a munkahelyek száma nő.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a projekt több mint 900 millió forint európai uniós támogatással valósulhat meg, de az Akciótervben történő nevesítés még nem jelent garanciát a projektjavaslat megvalósításának támogatására. A támogatási szerződés megkötéséről azt követően születik döntés, hogy a projektgazdák a beadott pályázati elképzeléseiket részletesen kidolgozzák, messze menően figyelembe véve a támogatási kritériumokat. Az egyik ilyen elengedhetetlen feltétel a megyei jogú városok fejlesztési elképzeléseinek támogatásához, hogy terveiket illetően fel tudják kelteni a helyi gazdasági és civil szféra figyelmét, és közös érdekek mentén bevonják őket a megvalósításba. A kiemelt projekteknek tehát széles körű támogatás mellett kell megvalósulnia, ezen belül is kiemelt szempont a magántőke bevonása. Ezen keresztül biztosítható leginkább a projekt megfelelő gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása.
Nagykanizsa a tizenharmadik megyei jogú város, amelynek városfejlesztési pályázatát a kormány kiemelt városrehabilitációs projektté nyilvánította. 2007-2010 között közel 200 milliárd forint áll rendelkezésre városfejlesztésre, ebből a keretből 2009. elejéig 149 település közel 100 milliárd forintnyi városfejlesztési forrást már meg is nyert.