NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújult a Ferencváros-Vecsés közötti vasúti pályaszakasz2009. február 13.

Február 12-én délelőtt átadták a Ferencváros–Vecsés között felújított, uniós forrásból támogatott vasúti pályaszakaszt. Az összesen 6,5 milliárd forintból megújult szakasz jelentős szerepet tölt be az utasforgalomban és a nemzetközi árufuvarozásban. Az eseményen részt vett Molnár Csaba közlekedési miniszter és Steiner Pál, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is.

A beruházás első fázisaként Ferihegyen 2007-ben új megállóhelyet építettek a repülőtér I-es terminálja mellett. A megállóhelyen két utas peron és - az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében személyfelvonóval kiegészített - gyalogos felüljáró kialakítására került sor, emellett korszerű térvilágítást, utastájékoztató hangrendszert és video-kamerás térfigyelő rendszert hoztak létre. A beruházással lehetővé vált a Budapest Nyugati pályaudvar és Ferihegyi repülőtér közötti közvetlen vasúti összeköttetés. Az InterCity vonatok megállásával akár Nyíregyházáról, Debrecenből és Szolnokról is közvetlenül elérhető a repülőtér.
A beruházás következő fázisaként átépítették Pestszentlőrinc vasútállomásának teljes vágányhálózatát, felújították a műemlékjellegű állomást, elkészült egy új gyalogos felüljáró, és korszerűsítettek három vasúti hidat is. A lakóépületek védelme érdekében 348 méter hosszú téglafalat, illetve 2640 méteres zajvédő falat építettek.
A vasúti pályaszakasz felújításának eredményeképp nő a vasúti szolgáltatások színvonala, csökken a menetidő, valamint megvalósul a biztonságos és környezetbarát közlekedés. Az új pályaszakaszon az utasok biztonsága és a vonatok menetsebessége megfelel az Európai Unióban megkövetelt alapfeltételeknek.
A korszerűsítés az ISPA/Kohéziós Alap támogatásával valósult meg.