NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény a TÁMOP-3.1.4/08/1. és TÁMOP-3.1.4/08/2. pályázati kiírásokhoz2009. február 25.

Tájékoztató a TÁMOP-3.1.4/08/1. és TÁMOP-3.1.4/08/2. pályázati kiírásokhoz kapcsolódóan a taneszközök beszerzéséről

I. Kompetencia alapú tankönyvek, taneszközök, oktatási programok (program­csomagok) beszerzése

A TÁMOP-3.1.4./08/1. és TÁMOP-3.1.4./08/2. a „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” című Pályázati útmutató IV. sz. melléklete, a Költségvetési specifikáció III. 7. pontja értelmében „a projekt megvalósításához szükséges tankönyveket és programcsomagokat a tankönyvjegyzékről (a kompetencia alapú oktatás céljainak megfelelőek közül), illetve az oktatási és kulturális miniszter által kiadott kompetencia alapú oktatási programok (programcsomagok) közül lehet választani.

A Pályázati útmutató és Költségvetési specifikáció rendelkezéseihez az alábbi kiegészítő tájékoztatást nyújtjuk:

1.) A tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló (23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet 22. § (9) bekezdése értelmében az iskola minden év február 28-ig elkészíti a tankönyvrendelését. Felhívjuk a figyelmet, hogy a TÁMOP-3.1.4./08/1. és TÁMOP-3.1.4./08/2. pályázatok keretében a taneszközök beszerzése kizárólag a támogatásról hozott döntés napját követően leadott megrendelések esetében számolható el. (A Pályázati útmutató C.8.1. pontja.)

Amennyiben a TÁMOP-3.1.4./08/1. és TÁMOP-3.1.4./08/2. pályázati kiírásokban részt vevő intézmények a programban részt vevő, a kompetencia alapú oktatás implementációjába bevont tanulócsoportok részére a programban tervezik elszámolni az érintett taneszközök költségeit, úgy a pályázónak a támogatásról hozott döntés napját követően, a pótrendelés keretében kell beszereznie a tankönyveket, taneszközöket. Az intézmény a taneszköz rendelésre vonatkozó pótrendelését szeptember 5-ig adhatja le.

A fentiek kizárólag a bevont tanulócsoportokra, illetve azon belül is csak az adott csoportot érintő kompetenciaterületekre/tantárgyakra/műveltségterületekre vonatkoznak, és nem érinti a normatív finanszírozás körébe tartozó tankönyvrendelést.

2.) A kettős finanszírozás elkerülése érdekében, a projekt keretében elszámolásra kerülő taneszközök, tankönyvek esetében az állami tankönyvellátási normatíva nem használható fel, illetve a tankönyvellátási normatíva igénybevételével beszerzett tankönyvek, taneszközök a projekt keretében nem számolhatóak el.

3.) Ahol a Költségvetési specifikáció tankönyvjegyzékről, illetve annak a kompetencia alapú oktatás céljainak megfelelő tételeiről beszél, az alatt a 2009/2010. tanévi közoktatási tankönyvjegyzék „Az oktatási és kulturális miniszter által jóváhagyott kompetencia alapú oktatási program (programcsomag) részeként jóváhagyott tankönyvek” című része értendő. Emellett az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja tartalmazza az oktatási és kulturális miniszter által kiadott kompetencia alapú oktatási programokat (programcsomagokat). Ezen oktatási programoknak (programcsomagoknak) vannak olyan részei, amelyek szabad felhasználásúak vagy jellegüknél fogva nem kerültek fel a tankönyvjegyzékre. (pl.: tanári módszertani segédletek, értékelési eszközök). Ezek beszerzése, előállítása (pl. nyomtatás költségei) a projektből szintén elszámolhatóak.

4.) Az oktatási programok, programcsomagok részét képező eszközi elemek, demonstrációs segédletek esetében a projekt keretében a 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet 7. sz. mellékletének, Költségvetési specifikációban meghatározott sorai alapján számolhatóak el költségek. (lásd: Költségvetési specifikáció III. 7. pontja).

Felhívjuk a figyelmet, hogy a TÁMOP-3.1.4./08/1. és TÁMOP-3.1.4./08/2. pályázatok keretében kizárólag a fenti kritériumnak megfelelő megrendelések, költségek számolhatóak el.

II. A kompetencia alapú oktatás alkalmazását támogató egyéb taneszközök

A TÁMOP-3.1.4./08/1. és TÁMOP-3.1.4./08/2. a „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” című Pályázati útmutató IV. sz. melléklete, a Költségvetési specifikáció III. 7. pontja értelmében „A kompetencia alapú oktatás bevezetéséhez szükséges további taneszközök, oktatási segédletek, taneszközök beszerzése a 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet 7. sz. melléklet alapján történhet.”- az ott szereplő korlátozások figyelembevételével.

A projektben ennek keretében olyan, akár intézményi szinten is használható tanulást támogató, kiegészítő eszközök beszerzése lehetséges, amelyek szükségesek az újszerű tanulásszervezési eljárások bevezetéséhez, alkalmazásához - tantárgytömbösített oktatás, projektmódszer, műveltségterületi oktatás, stb. (modulok, digitális tananyagok, gyűjtemények - pl. térképtár, szótár, filmtár - feladatbankok, értékelési eszközök, pedagógusok számára szakkönyvek, stb.)