NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése indulhat Fertődön, az Esterházy-kastélyban2009. március 11.

Több mint 1,3 milliárd forint uniós támogatással valósulhat meg Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ I. fejlesztési üteme. A kiemelt projekt támogatási szerződését március 10-én Fertődön, az Esterházy-kastélyban írta alá Horváth Jácint a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezető igazgatója és dr. Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondokságának igazgatója.

A kastély és környezete fejlesztésének fő célja a kulturális és környezeti értékek fenntartható gazdagítása úgy, hogy a látogatószám jelentősen növekedjen, több bevételt eredményezzen, valamint a szükséges kulturális, logisztikai, szórakoztató és turisztikai infrastruktúra kiépítése megkezdődjön.

A kastély-együttesen az elmúlt évtizedek során végrehajtott felújítási munkálatok (kisebb restaurálások, homlokzat-felújítás) nem vezettek hosszútávon fenntartható eredményre. Eddigi tapasztalataink is azt bizonyítják, hogy kizárólag a térségfejlesztéssel egybekötött vonzerőfejlesztés, a komplex térségfejlesztés az egyedüli járható út a kastély-együttes fenntartható hasznosításának megvalósítására.

A projekt megvalósítását indokolja, hogy a kastély-együttes jelenlegi helyzetében nem nyújt a mai látogatói igényeket kielégítő attrakcióélményt. A látogatószám növeléséhez a kastély turisztikai kínálatának bővítése szükséges, melynek az első lépéseit és alapjait a jelenlegi projekt teremti meg. Az idén tavasszal kezdődő fejlesztési ütemben megújulnak a park felőli homlokzatok, a díszudvar, rekonstruálják a főépület dísztereit és a bábszínház tetejét, és egy parkolót is kialakítanak.

A kastély-együttes vagyonkezelője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója dr. Varga Kálmán ismertette, hogy a kastély első fejlesztés ütemének csaknem 1.6 milliárd forintos beruházását a kormány 2007. novemberében kiemelt projektként nevesítette, amely lehetőséget teremtett arra, hogy hazánk Európa-hírű egyedi műemlék-együttese a szokásos pályázati eljárásrenden kívül juthat uniós forráshoz. A tervek szerint 2009 tavaszán kezdődnek meg a munkálatok a kastélyban, amelyek várhatóan 2011-ben zárulnak.

A most induló helyreállítási-fejlesztési projekt első ütemével még korántsem zárulhat le az Eszterháza - Közép-Európai Kulturális Központ létrehozásának munkája. Előkészítés alatt van a fejlesztés második üteme, amely során a többi között tovább bővülne a felújított épületek száma és a kastélypark egy része is megújulna, valamint fogadóközpont épülne, amely egyrészt kiszolgálja a kastélyba és a világörökségi területre érkezőket, valamint a régió turisztikai központja lenne. A második ütem tervezett költségvetése mintegy 2.5 milliárd forint, amelynek megvalósulása után a Fertő-táj világörökségi terület valóban Európai színvonalú központjává válik az Esterházy-kastély.
További információ és fotók: www.nemzetimuemlek.hu