NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

„Múzeumok Mindenkinek”2009. március 11.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében uniós támogatással valósulhat meg a „Múzeumok Mindenkinek” program. A program országos szinten támogatja a múzeumok megújítását, hogy azok képesek legyenek korszerű kiállításokat, látogatóbarát és iskolabarát környezetet, élménygazdag programokat és szórakoztatva oktató, magas szintű szolgáltatásokat nyújtani.

A múzeum az egész életen át tartó tanulás helyszíne. A tanulás iránt elkötelezettek számára az önálló tanulást kínálja, az elutasítókat pedig a kíváncsiság és a kreatív környezet a tanulás felé vezetheti. A pedagógusok számára saját önképzésük, illetve szervezett továbbképzésük egyik fontos helyszíne lehet. Ezeknek az elvárásoknak azonban jelenleg sok múzeum sem kínálatában, sem imázsával nem tud megfelelni.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiemelt projektjeként megvalósuló „Múzeumok Mindenkinek- Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése - Központi módszertani fejlesztés” programját több mint 438 millió forinttal támogatja az unió. Az erről szóló támogatási szerződést ma írták alá.

A program annak megvalósítására törekszik, hogy a tanulók ne felületes benyomással, hanem egy tartalmas, érdekes, izgalmas múzeumi óra emlékével távozzanak a múzeumból, azzal az érzéssel, hogy „oda még vissza kell menni”. Kiemelten fontos ez azért is, mert az iskolán kívüli program jelentősen javítja a gyermekek kommunikációs képességét, segíti a kooperatív tanulást, a csoportmunkát. A múzeumi tárgyak - megfelelő szakember interpretálásával - nagymértékben képesek növelni a tanulás hatásfokát.

A program – innovatív múzeumpedagógia segítségével – áthelyezi a hangsúlyt az ismeretek megtanulásáról a képesség és készség fejlesztésre, a motiváltság kialakítására. Segítséget nyújt a tanulók sajátos, egyéni igényeihez való igazodáshoz, a tanulási környezet sokféleségének és a tanítás individualizálásának eléréséhez.

A program célja a kompetencia-fejlesztő közoktatás érdekében újszerű múzeumpedagógiai megoldások megvalósítása, valamint a múzeumok és a közoktatási intézmények közötti együttműködések kialakítása.

A „Múzeumok Mindenkinek” kiemelt projekt tartalmazza a múzeumok oktatási partner szerepének, „iskola-barát” megújulásának módszertani megalapozását, koordinálását, valamint pedagógusok és múzeumi szakemberek továbbképzését. Általa a múzeumok az iskolákkal együttműködve még aktívabban kapcsolódhatnak be a képesség- és kompetenciafejlesztésbe, a társadalmi integráció és kohézió erősítésébe.

A kultúraközvetítés modern módszereit kialakítva, alkalmazva, célorientált együttműködési és információs hálózatba szervezve, közösségi szerepüket tovább erősítik a múzeumok, nyitott és látogatóbarát intézményekként.