NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb Akkreditált Innovációs Klaszterek2009. március 11.

A Pólus Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a fejlett, innovatív klaszterek számára 2008-ban hirdette meg első alkalommal az akkreditációs pályázatot. Tavaly tizenkét klaszter nyerte el az Akkreditált Innovációs Klaszter címet, idén első alkalommal március 11-én kapja kézhez három újabb nyertes a cím elnyeréséről szóló tanúsítványt.

2009. március 11-től Akkreditált Innovációs Klaszter

  • A 3 P Műanyagipari, Csomagolástechnikai, Nyomdaipari Klaszter
  • Az Első Magyar E-közigazgatási, Informatikai és Innovációs Klaszter
  • A Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter 

Az akkreditáció célja elismerni azokat a fejlődő hazai klasztereket, amelyek már több mint egy éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették. Az Akkreditált Innovációs Klaszter cím elnyerői kizárólagosan jogosultak a klaszterek, illetve klasztertagok részére kiírt pályázatokon való részvételre, valamint a klaszterek fejlesztésével összhangban kiírt, ám nem kizárólag az Akkreditált Innovációs Klaszterek által elnyerhető támogatások esetében a klaszter tagjai a pályázati kiírásban megjelentetett feltételek teljesítése esetén jogosultak az értékelés során többlet pontok megszerzésére.  Az akkreditáció lehetősége folyamatosan nyitva áll a hazai klaszterek előtt.

 

3 P Műanyagipari, Csomagolástechnikai, Nyomdaipari Klaszter 

  • A 2006. augusztus 25-én alakult klaszter a Dél-Alföldi régió műanyagipari, csomagolástechnológiai és nyomda ipari vállalkozásait fogja össze.
  • A klaszter jelenleg 46 tagból áll, amelyből 36 kis-és középvállalkozásnak minősül, míg 3 nagyvállalatnak. A klasztert alkotó főbb vállalkozások: PEMÜ Műanyagipari Zrt., Kunplast Karsai Zrt., AS-Nyomda Kft., Deltaplast Kft., Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.
  • A klasztert alkotó KKV-k 2007. évi értékesítési nettó árbevétele 22 milliárd Ft, amelynek 19%-a, több, mint 4 milliárd Ft származik exportból.
  • A klaszter a számszerűsített stratégiai és cselekvési terve szerint 10 db. első lépcsős innovatív terméket kíván létrehozni 2010-ig. 

Első Magyar E-közigazgatási, Informatikai és Innovációs Klaszter 

  • 2007.06.01-én alakult klaszter fejlesztési elképzelései a következő témakörök szerint csoportosíthatók: egészségügyi informatika, közigazgatási informatika, környezetinformatika, a gazdasági környezet működését segítő innovatív szolgáltatások, illetve technológiaalapú megközelítésben a mobil informatika és a térinformatika.
  • A klaszter jelenleg 22 tagból áll, amelyből 16 kis-és középvállalkozásnak minősül, míg 2 nagyvállalatnak. A klasztert alkotó főbb vállalkozások: Albacomp Számítástechnikai Zrt., Delta Informatikai Zrt., Magyar Hivatalos Közlönykiadó, Axis Consulting 2000 Kft., GraphIT Kft., Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadói Kft.
  • A klasztert alkotó KKV-k 2007. évi értékesítési nettó árbevétele 17.5 milliárd Ft, amelynek 2,5%-a, 441 millió forint származik exportból.
  • A klaszter a számszerűsített stratégiai és cselekvési terve szerint 10 db. első lépcsős innovatív terméket kíván létrehozni 2010-ig. 

Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter 

  • A 2007. július 27.-én alakult klaszter egyedülállóan előremutató jellegzetessége, hogy országos jelentőségű húzóágazati hálózatot hozott létre, aminek alapja Debrecen-Szeged pharma-biotech innovációs tengely, amely a jövőben kiegészül a Pécs által nyújtott lehetőségekkel. Ráadásul, ebben a törekvésében a magyarországi klaszterek között egyedülálló módon egyesíti tőkeerős közép- és nagyvállalatok, innovatív egyetemi „spin-off’ és „start-up”vállalatok, önkormányzatok, egyetemek és kamarák iparfejlesztési törekvéseit. A klasztert alkotó legjelentősebb vállalatok: Richter Gedeon Nyrt., Mediso Kft., Hunico Kft., Omninvest Kft., PET-CT OD Kft.
  • A klaszter a következő területeken kíván együttműködni: 1. Innovatív terápiás termékek, 2. Képalkotó technológiák  
  • A klaszter jelenleg 25 tagból áll, amelyből 18 kis-és középvállalkozásnak minősül, míg 3 nagyvállalatnak.
  • A klasztert alkotó KKV-k 2007. évi értékesítési nettó árbevételének 25%-a, több, mint 2 milliárd Ft származik exportból.
  • A klaszter a számszerűsített stratégiai és cselekvési terve szerint 10 db. első lépcsős innovatív terméket kíván létrehozni 2010-ig.