NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Magyar-horvát pályázati felhívás közös határ menti fejlesztésekre2009. április 1.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a horvát Területfejlesztési, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium pályázatot hirdet a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. A program nyitó rendezvényére, és az azt követő konferenciára a április 1-jén került sor Horvátországban. Az eseményen részt vett Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, José Palma Andrés, az Európai Bizottság igazgatója és Milivoj Mikulic területfejlesztési államtitkár.

Az IPA előcsatlakozási támogatási eszközben előirányzott intézkedések elsődleges célja a kedvezményezett országok számára az Európai Unió előírásaihoz, politikáihoz és a közösségi vívmányokhoz („acquis communautaire”) történő igazodás, főként a tagjelöltek esetében. A határon átnyúló gazdasági és szociális kapcsolatok fejlesztése érdekében a két ország határ menti megyéi működnek együtt azért, hogy a határ menti övezetek felzárkózását, integrációját elősegítsék.

Az együttműködésben magyar részről Zala, Somogy és Baranya megye vesz részt, horvát részről pedig a következő megyék: Međjimurska, Koprivničko Križevačka, Virovitičko Podravska és Osječko-Baranjska. A felsorolt határ menti horvát megyék mellett még négy megye, nevezetesen: Varaždinska, Bjelovarsko-Bilogorska, Požesko-Slavonska és Vukovarsko-Srijemska került bevonásra a programba. Mivel ezek a területi egységek közvetlenül nem határosak Magyarországgal, ún. csatlakozó területként legfeljebb 20%-ban részesedhetnek a teljes programkeretből.

A program koordinációját közös magyar és a horvát szervezetek látják el. A program hosszú távú célja a határrégió két oldala közötti intenzív társadalmi-gazdasági kapcsolatokon alapuló kultúra, és a tudásalapú fejlődés támogatása, a természeti és kulturális örökség sikeres menedzselésének elősegítse.
A programban olyan specifikus célok is szerepelnek, mint a Dráva-völgy és az ahhoz kapcsolódó természeti és vidéki területek környezeti stabilitásának és vonzerejének növelése. A Dráva-Duna vidékből és a hozzá szervesen kapcsolódó területekből közös, fenntartható regionális vonzerő alakítható ki. Az aktív- és ökoturizmus élénkítése érdekében szükség van infrastruktúra-fejlesztésre: látogatóközpontok, erdei iskolák, vízisport-centrumok, kerékpárutak, turistaösvények kialakítására. Ennek megtervezése közös munka lehet, amelyet az unió is támogat. Szintén közös érdek a kulturális örökség fejlesztése, a kulturális értékek és a hagyományok népszerűsítése, valamint az emberek, az oktatási és civil szervezetek közötti intenzív kulturális és oktatási kapcsolatok előnyeinek kihasználása. A program nagy hangsúlyt helyez az esélyegyenlőségre, a fenntarthatóságra, a kétnyelvűségre és a határon átnyúló együttműködésre.

A pályázati felhívás keretében összesen 11,6 millió euró uniós áll rendelkezésre. A projektek Magyarországon az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a Magyar Köztársaság, Horvátországban az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) és a Horvát Köztársaság társfinanszírozásával valósulnak meg
A pályázati csomagról még több információt tudhat meg a KTT Információs Napokon, amelyek a következő időpontokban és helyszíneken tartanak: 2009. április 8. – Pécs, 2009. április 15. – Kaposvár, valamint 2009. április 16. – Zalaegerszeg.

A felhíváshoz kapcsolódó pályázati dokumentáció és további, részletes információk: www.hu-hr-ipa.com