NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megszületett a döntés a Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program első nyertes pályázatairól2009. április 16.

A 16 országot felölelő Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Programot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Főosztálya 2007. júliusában nyújtotta be az Európai Bizottságnak. A lezárult első pályázati felhívásban 42 pályázatot hagyott jóvá a program Monitoring Bizottsága.

2009. március közepén került megrendezésre a Dél-kelet Európai Transznacionális Programban a 3. Monitoring Bizottsági ülés, melynek keretében a résztvevő országok jóváhagyták az első pályázati felhívás második körében beérkezett projekteket. Az első pályázati felhívás két lépcsőben valósult meg. 2008. szeptember 25-26-án Belgrádban hagyták jóvá az első fordulójában jól szereplő 95 db szándéknyilatkozatot, melyek tovább jutottak a második fordulóba.

Magyarországon rendkívül nagy érdeklődés kísérte a Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program első pályázati felhívását. Magyar pályázók nagy számban vettek részt a nyertes projektekben, melyek közül 4 db pályázatban szerepel magyar vezető partner, illetve 29 db pályázatban magyar partner.

A projektek leginkább kutatási, tervezési, szakmai együttműködési jellegűek. A program kitűnő lehetőséget nyújt azonban nagyobb transznacionális beruházások előkészítéséhez is. A programterület 16 ország szinte teljes területét öleli fel. Eltérően a határmenti programoktól, a projektben résztvevő partnerek száma magas, akár a húszat is elérheti. Minél több partnert sikerül aktívan bevonni egy transznacionális projektbe, annál sikeresebb egy pályázat.

A transznacionális együttműködés főbb prioritásai az innováció, mint például a tudományos és technológiai hálózatok létrehozása és fejlesztése, a környezet, úgy, mint transznacionális dimenziójú vízgazdálkodási, energiahatékonysági, kockázat-megelőzési és környezetvédelmi tevékenységek, az elérhetőség, melynek lényege a közlekedéshez és a távközlési szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a szolgáltatások minőségének javítása, valamint a fenntartható városfejlesztés, melynek középpontjában a policentrikus fejlesztés megerősítése áll, transznacionális, nemzeti és regionális szinten.

A pályázati felhívás első fordulójában a programban rendelkezésre álló pénzügyi keret 37%-ról döntöttek a résztvevő államok.

A programmal kapcsolatos bővebb információ a http://www.se-eu.net/en/ vagy a www.southeast-europe.net honlapon található.