NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megjelent a ROP keretében a Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezetek fejlesztésére irányuló pályázati kiírás2009. április 16.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség értesíti a Tisztelt Pályázókat, hogy a mai napon megjelent a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetek kialakítását célzó pályázati dokumentáció. A konstrukció célja a turisztikai térségek szereplőinek hálózatba szervezése hatékony, megfelelő kompetenciákkal és kiszámítható finanszírozási és szervezeti háttérrel rendelkező menedzsment szervezeti rendszer kialakítása és működtetése révén.

A felhívás keretében azon szervezetek nyújthatnak be támogatási igényt, amelyek a jelen pályázatot megelőző 2008. augusztus 14-én meghirdetett regisztrációs felhíváson részt vettek és ott a szakmai bírálat eredményeképpen támogató nyilatkozatot kaptak.

A TDM rendszer kialakítása során fontos az alulról jövő kezdeményezések ösztönözése, a támogatás révén megteremhetők az egységes rendszer működéséhez szükséges keretfeltételek.

A szervezetek megalakulását követően egy olyan informatikai rendszer kialakítása is szükséges, amely ellátja a különféle szinteken elhelyezkedő TDM szervezetek működéséhez szükséges feladatokat úgy, hogy segítségével üzleti előnyt, piaci sikereket lehessen elérni. Maga az informatikai rendszer abban az esetben fogja tudni betölteni ezt a szerepét, ha a tervezett funkcionalitás figyelembe veszi a TDM szakmai ajánlásait és nem öncélú modulokból kerül összeállításra.

A TDM informatikai rendszer keretfeltételeinek meghatározása azért fontos, hogy a szervezetek felállását követően rövid időn belül olyan rendszer épüljön ki, amely egységes adatszolgáltatást tesz lehetővé és elérhetővé. A helyesen összeállított funkcióspecifikáció az alapja az összes további olyan tervezési folyamatnak, melynek eredménye a komplex TDM informatika megvalósítása.

A jól működő TDM informatikai rendszer mind a régiós, mind az országos szintű turizmusirányítás számára jelentős információforrás, amelynek megteremtése kiemelt cél. Átlátható, jól működő rendszer pedig akkor alakulhat ki, ha biztosított az egyes TDM szervezetek, illetve régiók közötti kompatibilitás.

A regionális szinten egységes és egymással kompatibilis TDM informatikai rendszerek kialakítása csak a helyi TDM szervezetek megalakulását követően valósítható meg rendszerszerűen. Ezért jelen pályázati felhívás a TDM informatikai rendszer beszerzését nem teszi lehetővé, ennek beszerzésére régiós szinten egy új, várhatóan 2009. év közepén megjelenő pályázat felhívás keretében kerülhet sor. Az addig rendelkezésre álló idő szükséges és elégséges a jelenlegi pályázaton nyertes TDM szervezetek pályázatban vállalt feladatainak elindításához.

A regionális szinten kialakítandó informatikai rendszer eredményeképpen egységes informatikai és TDM management folyamatok indulhatnak el, az egységes rendszer felállítása révén a beszerzésnél és működtetésnél egyaránt kedvezmények érhetők el, amelyek a TDM szervezetek fenntarthatóságának biztosítását is elősegítik.

A hét régióban, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén összesen 3,8 milliárd Ft pályázati keretösszeg áll rendelkezésre. Minden régió esetében a támogatás maximális mértéke a projekt összköltségvetésének 85%-a.